Све што треба да урадите је да у воду додате једну намирницу
Артичока вода наводно помаже у смањењу надутости, а као један од најбољих светских узгајивача поврћа, Француска је земља којој можемо да захвалимо што је и остатак света присвојио артичоке јер их је прославила још у 16. веку.
Француски имигранти донели су их у Америку 1800-их па се тамо већ неколико стотина година једу преливене маслацем, но чини се да артичоке нису само укусан залогај, већ и користан додатак нашој свакокодневици и то у облику - воде! Наиме, последњих месеци све више Францускиња се куне да артичока вода може бити корисна за смиривање надутости и пробавних сметњи.
Шта је артичока вода?
Артичока вода је напитак који се обично прави од целих артичока, укључујући лист, стабљику, срце и цвет. Конзумира се и хладна и топла, баш као и чај од артичоке, а рекламира се као укусан и вишеструко користан напитак који помаже у чишћењу организма од токсина и побољшању пробаве, док је истовремено извор многих храњивих материја попут витамина А, Ц и Б1 те гвожђа, магнезијума, цинка и калцијума. Иако се артичока вода данас сматра трендом који су покренуле Францускиње, чај од артичоке који је заправо топла вода од артичоке одавно је веома популаран у Вијетнаму. Тамо се назива тра атисо и прави се од листова, стабљика, корена и цветова артичоке, а конзумира се против главобоље, дијабетеса и бројних других стања, пише Мисс 24 сата.хр.
Предности конзумирања артичока воде
Вода од артичоке одлична је за јачање имунитета јер врви од витамина Ц и антиоксиданса, а може да помогне и у ублажавању стреса и тескобе, с обзиром на висок удео магнезијума, цинка и калијума. Додатне потенцијалне користи су смањење нивоа холестерола, заштита јетре од токсина и побољшање пробаве, а уз све то је и веома ефикасан диуретик, те савезник у борби против старења коже.
Ипак, иако артичока вода звучи као чудотворан напитак, њене потенцијалне добробити требало би узети с великом дозом резерве јер још увек нема довољно доказа о њениим предностима.
Многи потврђују да су артичоке врло драгоцена и здрава намирница, но велико је питање можемо ли све користи добити само из воде, будући да нису све храњиве материје топиве у њој.
Како направити артичока воду?
Рецепт за артичока воду је толико једноставан да једноставнији не може бити - све што вам је потребно јесте да скувате артичоке и искористите воду у којој сте их скували.
Наравно, препорука је да се артичоке једу због већ поменутих драгоцених влакана, а вода од кувања се пије као чај, хладна или топла. Можете је конзумирати уз оброке, пити ујутро, додати у супе, смутије…
Препоручена доза артичока воде не постоји, па је можемо пити кад год нам то одговара, а ако артичоке као такве волимо, увек је боље одлучити се за њих него за воду од њих, будући да дијетална влакна делују као пребиотик за микробиом наших црева.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ