Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДОМАЋИ РЕЦЕПТИ

Време је за ЗИМНИЦУ: Кисели краставчићи по рецепту наших бака (РЕЦЕПТ)

Сада је право време да кренете у набавку састојака за зимницу.

1632941102_Depositphotos_19675403_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Иако ће први аргумент великог броја домаћица бити да је много једноставније купити теглу киселих краставчића у маркету, домаћи кисели краставчићи без икаквих конзерванаца непревазђени су када је укус, али и здравље у питању.

Прочитајте још: Две ВЕЖБЕ дисања због којих ћете рећи НЕ цигарама

Доносимо вам традиционални рецепт за припрему ове зимнице. Налив по овом рецепту је довољан за 5 килограма краставаца корнишона, а процес док се киселе траје минимално 6 недеља. Температура складиштења не сме бити превисока како се краставци не би пребрзо укиселили. Препоручује се температура од 12 до 18 степени. 

Прочитајте још: Откријте НАЈМОЋНИЈУ особину коју поседујете: Да ли сте прво уочили ТИГРА или ДРВЕЋЕ?

Састојци за припрему корнишона:

  • 5 килограма краставаца корнишона
  • 3 литра воде
  • 1.5 литара сирћета (10% сирћетне киселине)
  • 120 грама шећера
  • 130 грама соли
  • гранчица мирођије (по жељи)

Припрема:

Краставце оперите, ишчеткајте четкицом и осушите. Прокувајте воду са сирћетом и врућу течост сипајте у други лонац преко краставаца, па их оставите да стоје 3 до 4 сата.

Краставце извадите из течности и слажите на густо у тегле које сте претходно стерилисали.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Поновно прокувајте сирће са шећером и соли па врућу течност сипајте у тегле. Имајте на уму да налив треба бити 3 до 5 центиметара изнад поврћа како би се добро укиселило. Ако вам краставци “пливају” на врху, подложни су кварењу и потребно их је пластичним штитницима притиснути према доле.

Прочитајте још: Удобно и модерно: Разбијте јесењу монотонију откаченим ХЕЛАНКАМА које су апсолутни ХИТ (ФОТО)

Како бисте додатно заштитили краставце од кварења у сваку теглу додајте гранчицу мирођије. Покријте тегле тањирићима за кафу и оставите их тако покривене да стоје 24 сата. Ако краставци упију течност додајте течност од сирћета коју сте кували.

Тегле пре затварања поклопцем прекријте целофан како вам киселина не би нагризла лимене поклопце.
Оставите их на тамно и суво место.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas