Чак иако никада нисте правили зимницу, можете да постанете мајстор за киселе краставце. Сви рецепти су једноставни, а шанса да вам зимница не успе не постоји. И треба вам мање од сат за читав процес.
Зато ћемо вам данас дати једноставан рецепт које смо испробале, неколико савета о стерилизацији тегли, али причу о томе зашто су краставчићи добри не само за гастро ужитак, већ и за здравље. Дакле, после овог текста сте зимница мајстор!
Рецимо, ове зимске грицкалице су извор минерала, међу којим је гвожђе, калијум, фосфор, матријум. Богати су и витаминима, као што је Ц,А,Б-6, Б-12, нијацин... Одлични су за варење, зато што убрзавају стварање добрих бактерија... Зими су савршен додатак јелима, а руска салата без краставчића је само бљутава мешавина намирница.
Кисели краставци, најједноставнија зимница
Да бисте корнишоне сместили у тегле не треба вам ливада са “смедеревцем” и гомила помоћника. Киселе краставце, што би наше бабе рекле, “можете да ставите” чак и ако имате мини шпорет. За читаву операцију вам је потребна рингла, рерна у којој ћете стерилисати тегле, које су вам гле чуда такође потребне, корнишони, вода, со, сирће и шећер.
Нема конзерванса, винобрана, све је природно.
Рецепт иде овако: колико килограма корнишона, толико литара воде. Сирће сипате у размери 1:4, рецимо ако имате килограм краставаца, треба вам литар воде, 250 мл сирћета и по две супене кашике соли и шећера.
И сада, оперете краставце, за то време стерилишете тегле.
Стерилизација тегли за зимницу
Чисте тегле стављате у рерну, која је већ загрејана на 100 степени или на 50 ако вам рерна има вентилатор и оставите 20 минута. Ако баш журите, можете да их стерилишете и у микроталасној, тако што у теглу сипате воду, око три прста, подесите на најјаче и оставите 2-3 минута. Пара која се створи ће одлично стерилисати стакло и тако чувати поврће од кварења. Што се поклопаца тиче најбоље је да их прокувате.
Припрема паца и пуњење тегли за киселе краставце
У великој шерпи треба да помешате воду, сирће, шећер и со и све пустите да проври. Оставите да се охлади. Ако желите баш онај индустрисјки укус можете да додате слачицу и бибер у зрну. Сада само лепо поређајте опране корнишоне у стерилисане тегле, сипајте пац, ставите пластични притискач у сваку теглу, уверите се да је пац покрио краставце, треба да буду сасвим потопљени, затворите тегле.
Кување киселих краставаца и крај
У већу шерпу ставите крпу, сипајте воду, рецимо 4 цм и поређајте тегле. Ставите шерпу на ринглу, када вода прокључа, наставите да све кувате још 15 минута. Извадите тегле, умотајте их ћебетом и оставите их до сутра, да се сасвим охладе и ваша зимница је готова!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ