Јагоде су сада сочније него икада и ово је прави тренутак да уживате у њима.
Ово је омиљени период године у коме уживају сви они који воле јагоде и ово је онај период године када обожавамо слаткише са јагодама. Доносимо вам савршен сочни рецепт у коме ћете уживати.
Прочитајте још: Да ли је храна за мачке БЕЗБЕДНА ЗА ПСЕ? Све што треба да знате о "крађи" из мачјег џака
Састојци:
- 300 грама брашна
- 2 кашике шећера
- прстохват соли
- 220 грама хладног путера
- 2 до 3 кашике хладне воде
За премазивање:
- 1 жуманце
- 1 кашичица воде
Крем од ваниле:
- 40 грама кукурузног скроба (густина)
- 50 грама шећера
- 750 милилитара млека
- 3 жуманцета
- 2 кашике ароме ваниле
- 250 грама јагода или по жељи
- нутела
Припрема:
У чинији заједно просејати брашно, со и шећер. Путер исећи на ситне комаде и док је још веома хладан утрљавати суве састојке. Добијена смеса треба да буде сипкава. У сипкаву смесу додати мало по мало воду док месите тесто. Чим тесто крене да личи на лопту неуредних контура, треба стати са додавањем воде. Уједначити тесто и направити лопту, увити у фолију и оставити у фрижидер.
Развити тесто дебљине око 2 до 3 милиметра. Модлом или шољом вадити кругове од свежег теста и ређати их у плехове за мини тарт.
Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност
У сваки плех, преко теста, ставити парче изгужваног папира за печење и преко њега ставити нешто тешко. Тако припремљене плехове ставити у фрижидер да одстоје још 30 минута. Ставити плехове у рерну, претходно загрејану на 190 степени, и пећи око 10 до 15 минута.
За то време, у малој посуди сјединити и уједначити једно жуманце са кафеном кашичицом воде. Овом смесом ћемо убрзо премазати тесто.
Након отприлике 10 до 15 минута извадите папир за печење папир за печење и док је тесто још увек у плеху у танком слоју четкицом нанесите смесу жуманцета и воде. Вратити плехове у рерну и пећи још око 7 до 8 минута, док не добију златну боју. Извадити из рерне, пустити корпице да се прохладе, па их тек онда ставите на решетку.
Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)
Крем од ваниле припрема се тако што у шерпи сједините густин и шећер. Додати млеко и уз стално мешање кувати на средње јакој ватри док се не појаве мехурићи и смеса не почне да се згушњава. Наставити још око 2 минута, а потом склонити са ватре. Одвадити око 200 милилитара смесе и сипати у чинију са жуманцима и промешати. Вратити у шерпу и уз стално мешање, на средње јакој ватри, сачекати да проври. Смањити ватру и наставити са мешањем још око додатна 2 минута.
Склонити са ватре и умешати арому ваниле. Прохладите крем и пуните корпице. Додајте јагоде и нутелу на врху.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ