Jagode su sada sočnije nego ikada i ovo je pravi trenutak da uživate u njima.
Ovo je omiljeni period godine u kome uživaju svi oni koji vole jagode i ovo je onaj period godine kada obožavamo slatkiše sa jagodama. Donosimo vam savršen sočni recept u kome ćete uživati.
Pročitajte još: Da li je hrana za mačke BEZBEDNA ZA PSE? Sve što treba da znate o "krađi" iz mačjeg džaka
Sastojci:
- 300 grama brašna
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 220 grama hladnog putera
- 2 do 3 kašike hladne vode
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašičica vode
Krem od vanile:
- 40 grama kukuruznog skroba (gustina)
- 50 grama šećera
- 750 mililitara mleka
- 3 žumanceta
- 2 kašike arome vanile
- 250 grama jagoda ili po želji
- nutela
Priprema:
U činiji zajedno prosejati brašno, so i šećer. Puter iseći na sitne komade i dok je još veoma hladan utrljavati suve sastojke. Dobijena smesa treba da bude sipkava. U sipkavu smesu dodati malo po malo vodu dok mesite testo. Čim testo krene da liči na loptu neurednih kontura, treba stati sa dodavanjem vode. Ujednačiti testo i napraviti loptu, uviti u foliju i ostaviti u frižider.
Razviti testo debljine oko 2 do 3 milimetra. Modlom ili šoljom vaditi krugove od svežeg testa i ređati ih u plehove za mini tart.
Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost
U svaki pleh, preko testa, staviti parče izgužvanog papira za pečenje i preko njega staviti nešto teško. Tako pripremljene plehove staviti u frižider da odstoje još 30 minuta. Staviti plehove u rernu, prethodno zagrejanu na 190 stepeni, i peći oko 10 do 15 minuta.
Za to vreme, u maloj posudi sjediniti i ujednačiti jedno žumance sa kafenom kašičicom vode. Ovom smesom ćemo ubrzo premazati testo.
Nakon otprilike 10 do 15 minuta izvadite papir za pečenje papir za pečenje i dok je testo još uvek u plehu u tankom sloju četkicom nanesite smesu žumanceta i vode. Vratiti plehove u rernu i peći još oko 7 do 8 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi iz rerne, pustiti korpice da se prohlade, pa ih tek onda stavite na rešetku.
Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)
Krem od vanile priprema se tako što u šerpi sjedinite gustin i šećer. Dodati mleko i uz stalno mešanje kuvati na srednje jakoj vatri dok se ne pojave mehurići i smesa ne počne da se zgušnjava. Nastaviti još oko 2 minuta, a potom skloniti sa vatre. Odvaditi oko 200 mililitara smese i sipati u činiju sa žumancima i promešati. Vratiti u šerpu i uz stalno mešanje, na srednje jakoj vatri, sačekati da provri. Smanjiti vatru i nastaviti sa mešanjem još oko dodatna 2 minuta.
Skloniti sa vatre i umešati aromu vanile. Prohladite krem i punite korpice. Dodajte jagode i nutelu na vrhu.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU