Davno je dokazano da su stres i ishrana tesno povezani.
Niste jedini. Kad smo pod velikim stresom, u hrani pronalazimo sigurnost, utehu i smirenje. Tad ne jedemo kako bismo zadovoljili fizičku, već emocionalnu potrebu.
Kesica čipsa ili parče čokolade doneće nam kratkotrajno zadovoljstvo, nakon čega sledi kajanje. Tako se stvara začarani krug - osećamo se loše, pa jedemo, pa se onda osećamo još lošije. Prekidanje veze između hrane i osećanja prilično je izazovno - evo odakle početi.
Pročitajte još: Ovih pravila se tokom dijete ne morate pridržavati
Ne budite prestrogi prema sebi
Izbegavajte samoomalovažavanje onda kad ne uspete da odolite iskušenjima. Umesto da iz besa što ste prekršili donetu odluku pojedete još više, budite svesni da niko nije savršen. Dozvolite sebi mesto za greške i nemojte se dodatno kažnjavati kajanjem.
Pozabavite se uzrokom problema
Otkrijte šta vas uznemirava i čini anksioznim. Umesto da probleme rešavate jelom, pokušajte da im otkrijete pravi uzrok. Vodite dnevnik i zapisujte kad šta jedete i kako se u tom trenutku osećate. Obratite pažnju na obrasce. Idete do frižidera svaki put kada gledate vesti? Možda je vreme da promenite kanal. Osećate se usamljeno? Popričajte sa članom porodice.
Pročitajte još: Konzumiranje ovih NAMIRNICA u jednom obroku se ne preporučuje!
Uživajte u pripremi i konzumiranju obroka
Praznični period i rad od kuće iskoristite za pripremu omiljene hrane i svega onog za šta inače nemate vremena. Uložite isto vreme i pažnju u pripremu i jedenje hrane. Isključite TV, sklonite mobilni i jedite bez ometanja. Dozvolite sebi da zaista uživate u hrani, njenoj teksturi, mirisu, izgledu i ukusu. Dok jedete, koristite sva svoja čula.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU