Trik je u jednom sastojku
Palenta je autohtono jelo severne Italije, a u prošlosti se uglavnom koristila za ishranu siromašnijih ljudi. Naime, mnoga tradicionalna jela Italije su zapravo pravljena kao hrana za siromašne: u Italiji je zovu cucina povera i svaka regija, od Veneta do Sicilije, ima takva jela. Kao što su Italijani na jugu prikupljali energiju zahvaljujući testenini, severnjaci bi uglavnom jeli palentu, ili palentu. To je jelo koje ima dužu istoriju od pice i testenine.
Ključ popularnosti ovog jela leži u njegovoj svestranosti. Može se poslužiti sa gotovo svim i zato se proširio na sve delove Italije, ali i ostatka sveta. Palentu je najbolje pripremiti sa svežim sastojcima, posebno lokalno uzgajanim povrćem. U Srbiji se palenta priprema na nekoliko načina; neki kombinuju vodu i mleko, a drugi stavljaju ulje u vodu. Međutim, istraživanjem smo došli do zaključka da je najkremastija palenta ona kojoj se na kraju doda parče putera. Ako i vi želite da naučite kako da napravite ovo sjajno jelo, pripremili smo za vas sočan recept!
Sastojci:
4 šolje vode
1 kašičica soli
1 šolja palente
3 kašike putera
pola šolje sveže rendanog parmezana (opciono)
Postupak:
U posudu za kuvanje srednje veličine stavite vodu, posolite i pustite da voda proključa. Nakon toga lagano protresite palentu, ali u isto vreme stalno mešajte smesu da ne ostanu grudvice. Smanjite temperaturu i pustite da voda polako ispari, ali nastavite da mešate dok se palenta dovoljno ne zgusne. Nakon što je skuvan, sklonite ga sa šporeta i dodajte puter da bude još kremastiji i ukusniji. Po želji možete dodati i parmezan. Sve dobro promešajte i uživajte!
Kada se pripremi u tvrđem obliku, palenta se uglavnom bolje slaže sa jelima od supe. Ali kada je kremasta palenta u pitanju, nećete pogrešiti ako je kombinujete sa svežom ribom.
(gastro.24sata.hr)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU