Dijetetičari smatraju da je doručak najvažniji obrok u danu. Konzumiranje uravnoteženog doručka postavlja vaš metabolizam da bude efikasniji tokom ostatka dana (utiče na stabilni nivo energije) i poboljšava kogniciju (pomaže vam da brže razmišljate).
Doručak ne treba preskakti, a dijetetičari takođe savetuju da birate druge namirnice umesto slatkih žitarica i peciva. Zašto?
Sve ove namirnice imaju veliki nedostatak vlakana, koja su ključni sastojak za sitost i ravnotežu šećera u krvi. Samo zato što je najbolje izbegavati rafinisani šećer ujutru ne znači da morate odustati od slatkog doručka. Samo morate da uparite pravu hranu sa dovoljno vlakana.
Prednosti doručka bogatog vlaknima
Vlakna su vrsta nesvarljivih ugljenih hidrata koji se nalaze isključivo u biljkama. Kada jedete rafinisane ugljene hidrate koji imaju 0 grama vlakana, nivo šećera u krvi se brzo povećava i brzo pada. Ovo može kao rezultat imati oćecaj umora, gladi, razdražljivosti, kao i žudnju za još šećera. Tako da to nije dobar način da započnete jutro.
Međutim, unos više vlakana pomaže u usporavanju varenja i apsorpcije ugljenih hidrata. Ovo stvara postepeniji porast nivoa šećera u krvi, sprečavajući oštre skokove nakon obroka. Konzistentno konzumiranje više vlakana tokom vremena poboljšava osetljivost na insulin i olakšava vašem telu da reguliše nivo šećera u krvi, piše Mind Body Green.
Većina ljudi pojede samo oko 16 grama vlakana u danu. Ali ako radite na balansu šećera u krvi i kontroli apetita, dobar početak je da dobijete toliko za doručak.