Постоји бела, црна и плава верзија ове воћке.
Једноставно речено, дуд је воће која потиче од дрвета званог Морус Алба. Обично мислимо да су дуд црвени, али постоје и бела, црна и плава верзија. Листови, који су омиљена храна свилене бубе, отпадају зими и расту следеће сезоне. Дуд сазрева током неколико месеци и потпуно сазрева у мају, пише "Стyле Цразе".
Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?
Дуд се интензивно узгаја у топлим регионима Азије, Африке и Америке.
Зашто су дудови добри?
Дудови су пуни хранљивих састојака и витамина. Шоља сирових дудова садржи само 60 калорија, што их чини лаганим и укусним воћем, а истовремено обезбеђује хранљиве састојке неопходне за тело. Дуд садржи угљене хидрате који шећер претварају у глукозу, пружајући тако ћелијама енергију. Конзумација дудова повећава унос гвожђа и осигурава оптималан ниво кисеоника.
1. Добар је за пробаву и мршављење
Одличан је када имате проблем са затвором, а такође је добар избор ако крећете на дијету. Садржи велику количину дијеталних влакана, која су телу потребна за лакше варење. Здрава пробава помаже у ефикасном одржавању оптималне тежине.
Прочитајте још: Моћни састојак ЂУМБИРА има јако деловање у борби против инфекција: Зашто би чешће требало да се нађе на менију?
2. Нижи ниво холестерола
Једење дуда је добар начин за смањење нивоа лошег холестерола у телу, што заузврат помаже у спречавању кардиоваскуларних проблема
3. Контролишите ниво шећера у крви
Бели дуд нарочито помаже у контроли нивоа шећера у телу. Одређене хемикалије присутне у белим дудовима сличне су лековима који се користе за лечење дијабетеса типа 2. Ова једињења у белом дуду помажу у одржавању нивоа шећера у организму на оптималном нивоу полаганим разградњом шећера у цревима и омогућавањем да се полако апсорбују у крв.
Прочитајте још: Млади лук је ризница витамина, а сусам је фантастичан лек
Бели дуд контролише ниво шећера у крви
4. Смањује ризик од рака
Ако желите да се заштитите од рака, онда је дуд оно што бисте требали да редовно конзумирате. Дуд је богат антиоксидантима и фитонутријентима који помажу у заустављању раста и ширења туморских ћелија и штите вас од рака.
Дуд је пун антоцијанина који помажу у задржавању ћелија рака. Такође садрже ресвератрол који има антиканцерогена својства. Својства инхибиције рака ресвератрола помажу у борби против рака дебелог црева, рака коже, рака простате и штитне жлезде.
Дуд користи и кинеска медицина
Фото: Пиxабаy
5. Побољшати циркулацију крви
Дуд побољшава проток крви кроз тело, контролише крвни притисак и чисти крв. Антиоксиданти присутни у дудовима помажу у побољшању функције крвних судова одржавајући их гипким и проширеним, што доводи до контроле крвног притиска, јер постоји слободан проток крви из срца у друге делове тела. Дуд подстиче производњу црвених крвних зрнаца јер су богате гвожђем. Садржи полифеноле који одржавају крвне судове здравим. Такође садрже калијум који смањује крвни притисак. Дуд се користи од давнина као лек за здравље крви. Древна кинеска медицина их је укључила у своје тонике за крв који су се користили за чишћење крви и повећање њене производње.
Прочитајте још: Ова 3 блага из природе чисте организам, јачају тело и подижу имунитет!
6. Лечење анемије
Дудови су одлични за лечење анемије јер су богати гвожђем. Они такође лече симптоме анемије као што су умор и вртоглавица.
7. Штити мозак
Истраживања указују да дудови одржавају мозак здравим, обезбеђујући му довољно калцијума потребно за нормално функционисање. Такође, ово воће утиче на смањење настанка Алцхајмерове болести.
8. Побољшава имунитет
Дуд помаже у побољшању имунолошког система активирањем макрофага кроз алкалоиде који су у њима. Макрофаги одржавају имунолошки систем увек у приправности. Дуд садржи и витамин Ц, који је још један елемент за јачање имунитета.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ