Постоји више врста кромпира, али најчешће се употребљавају бели или црвени кромпир.
Уколико упоредимо удео храњивих састојака и нутритивну вредност, и бели и црвени кромпир су јако слични. Обе врсте кромпира богате су калијумом, витамином Ц, гвожђем, као и угљеним хидратима који одржавају црева здравима.
Главна разлика између ове две врсте кромпира ипак је удео угљених хидрата. Наиме, просечни бели кромпир садржи 36.5 грама угљених хидрата, а црвени 33.9 грама. Поред тога, бели кромпир има и мало више калорија (159) у односи на црвени (151).
Прочитајте још: Жуманце или беланце: Шта је ЗДРАВИЈЕ, а шта може да изазове ПРОБЛЕМЕ?
Када су у питању калијум и витамин Ц, црвени кромпир има благу предност у односу на бели, будући да садржи готово двоструко више антиоксидативних спојева, зависно од тога колико је пигментиран.
Међутим, начин припреме кромпира много утиче на то колико ће ова намирница остати здрава. Препоручује се печени, као и кувани кромпир наспрам прженог.
Укратко, обе врсте имају своје предности, а начин припреме је кључан да би кромпир био добар и здрав за конзумирање.
Црвени кромпир можда има мање калорија и угљених хидрата, али бели односно жути кромпир је бољи извор гвожђа и калцијума.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ