Ову врсте хране избегавајте да чувате у замрзивачу
Дијетолог Марија Мухина истиче да није пожељно да чувамо поједине намирнице у замрзивачу. Ниске температуре могу променити њихов састав:
- Не препоручује се замрзавање зељастог поврћа и зачина. На тај начин им се уништава хлорофил, губе се витамини и антиоксидативна својства намирнице. Остају само влакна - рекла је Марија.
Замрзавање, а након тога одмрзавање могу негативно да утичу на нутритивну вредност поврћа богатог водом:
- Никада не би требало да замрзавате поврће богато водом - краставце, парадајз, тиквице. Биће као гума - након одмрзавања ће изгубити структуру и еластичност - објаснила је.
Млечне и протеинске производе не би требало складиштити у замрзивач:
- Током замрзавања долази до пуцања протеинских веза, денатурације протеина. Никада не би требало да заледите ферментисане млечне производе, јер ћете после отапања добити неквалитетну намирницу, нешто налих кефиру са траговима сурутке - закључила је Мухина.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ