Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РАЗЛОЗИ ЗАШТО СЕ РАЗБОЉЕВАТЕ: На неке нисте ни помислили, у овоме се крије тајна

Било да је у питању прехлада, грип или општа малаксалост, ваше тело вам даје знаке када имуни систем не ради оптимално.

1727709733_shutterstock_2498634173.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Да ли сте приметили како се неки људи никада не разболе, а ви можда увек са собом имате кутију таблета за "хитне случајеве"? Боље се осећате ако сте увек спремни на могуће главобоље, болове у стомаку, пробавне сметње, прехладе итд. А зашто вам се то дешава тако често?

Према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), одрасла особа има у просеку две до три прехладе годишње. Ипак, поједине особе су им склоне изненађујуће често, преноси wелландгоод.цом. "То се разликује, посебно међу женама", каже Никхил Бхаиани, стручњак за заразне болести у Бедфорду у Тексасу. Конкретно, жене између 20 и 30 година имају више епизода прехладе од мушкараца, додаје он. Други фактори такође играју улогу, а многи од њих су повезани са животним стилом, што значи да можете да их контролишете. Ево главних разлога зашто се разбољевате чешће од других људи, према речима стручњака:

1. Не спавате довољно
Да ли обично остајете будни до после поноћи? Ово може да буде један од главних узрока. Према Бхаианију, недовољно сна утиче на способност вашег тела да се бори против бактерија. Људи који спавају само шест сати ноћу, имају четири пута веће шансе да се прехладе када су изложени вирусу у поређењу са онима који спавају седам сати или више, према значајној клиничкој студији објављеној у часопису Слееп.

Шта да радите: Направите распоред, чак и ако то подразумева да будете мало строги према себи. Дисциплина ће бити ваш најбољи пријатељ, посебно након 30. године, када тело акутније осећа непроспавану ноћ. Подесите време за спавање пре поноћи (идеално у 22:00) и побрините се да се наспавате довољно. Ако имате проблема са сталним спавањем, обратите се свом лекару.

2. Под стресом сте
Нажалост, стрес у великој мери утиче на отпор нашег тела. Када сте у режиму борбе, ваш имуни систем је угрожен, према студији из 2021. објављеној у Перспецтивес ин Псyцхологицал Сциенце, која се бавила факторима који људе чине подложнијим корони. Као резултат тога, клице којима сте свакодневно изложени, лакше пролазе кроз одбрамбени систем тела и изазивају инфекцију, према Кливлендској клиници.

Шта да радите: Стрес је тешко контролисати, али размислите о начинима активног опуштања, као што су медитација, плес, читање, шетња, спорт. Вежбе дисања су такође опција, посебно када се осећате преоптерећено.

3. Имате недијагностиковано стање
Ако имате хронични здравствени проблем, посебно онај који слаби или потискује имуни систем, ризик од чешћег оболевања се повећава. Према Кливлендској клиници, следећи услови слабе ваш имуни систем:

Реуматоидни артритис
Псоријаза
Кронова болест
Улцерозни колитис
Успоред рад или преактивна штитна жлезда
Мултипла склероза
Дијабетес тип 1
Шта да радите: Идите код лекара ради испитивања ако сумњате да имате неку од ових болести.

4. Имате децу
Ако имате децу, око њих сте изложени већем броју клица, па је могуће чешће оболевати, каже др Бајани. Родитељи са само једним дететом код куће имају 28 одсто већу вероватноћу да оболе од вирусне инфекције током године, у поређењу са одраслима који не живе са децом, показала је клиничка студија заразних болести. Имати двоје или више деце повећава ризик још више.

Шта да радите: Питајте доктора да ли можете да се одлучите за додатак исхрани који ће помоћи целој породици, на пример витамин Ц.

5. Недостају вам важне хранљиве материје
Већина нас здраве навике у исхрани ставља на крај, посебно када живот постане стресан. Ипак, тада нам је најпотребнија хранљива храна која штити тело и смањује ризик од настанка болести. Витамини Ц, Д и Е заједно са минералима као што су цинк и селен играју кључну улогу у подржавању имунолошке функције. Обавезно укључите у исхрану салате, поврће, зеленило, здраве масти и квалитетне протеине како би ваше тело било снажно без обзира на околности.

Шта да радите: Ако сумњате да имате одређене недостатке, не би било лоше да урадите крвну слику и видите тачне резултате. Лекар тада може да вам препише додатке исхрани са хранљивим материјама које можда нећете апсорбовати у исхрани.

Мондо  

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas