Изузетно је важно да у току дана имате бар три оброка
Сваки нутрициониста и лекар рећи ће вам да је веома битно да се уоброчимо. Једноставно речено, то би значило да сваког дана имамо по три оброка и да их конзумирамо у приближно исто време. Ма колико нам деловало безначајно, прескакање оброка може утицати погубно по наше здравље.
То потврђују и истраживања која су спроведена у Америци, а која доносе упозоравајуће резултате. Наиме, истраживање у којем је учествовало 24.011 Американаца старијих од 40 година показало је да је само један оброк дневно утиче на већи ризик од кардиоваскуларних болести, преноси портал Сциенце Алерт. Проблем је уочен и када имамо сва три оброка ако су преблизу један другоме. Размак од 4,5 сати међу оброцима такође носи већи ризик од смрти од свих узрока, пише Јутарњи.
- Наше је истраживање открило како је вероватније да ће особе које једу само једном дневно пре умрети од оних који једу више пута у дану - казао је Јангбо Сан, епидемиолог са Института Тенеси додавши и то да се препоручује конзумацију најмање два или три оброка у дану.
Прочитајте још: Које боје је "ЗДРАВ ЈЕЗИК"? Може да открије болести, а овако никако не треба да изгледа
Веза између краћег животног века и нередовних оброка остала је чак и након што су научници прилагодили резултате разним факторима животног стила попут конзумације алкохола, пушења, разине физичке активности или квалитета исхране. Отприлике 30 одсто испитаника редовно је јело мање од три оброка дневно.
Сличне показатеље имало је и истраживање чији су резултати објављени пре четири године. Наиме, тим лекара и истраживача са неколико америчких универзитета избршило је анализе на знатно мањем узорку. Анализирали су узорак 6.550 одраслих особа узраста од 40 до 75 година које су учествовале у националном истраживању о здрављу и исхрани између 1988. и 1994. године. Учесници су одговарали на питање о томе колико често доручкују. Истраживачи су затим анализирали податке о смртности до 2011. године – преминуло је 2.318 учесника у истраживању – и покушали да нађу везу између навике доручковања и морталитета.
Након што су узели у обзир друге факторе ризика, као што су пушење или гојазност, истраживачи су открили да су они који су прескакали доручак имали 19 одсто више ризика да премину од једне од ових болести, а да је вероватноћа за смрт од кардиоваскуларних обољења била 87 одсто виша.
Доктор Веи Бао, асистент професора епидемиологије на Универзитету у Ајови и водећи аутор рада, брани налазе.
- Многе студије су показале да је прескакање доручка повезано са већим ризиком од дијабетеса, хипертензије и високог холестерола - рекао је Бао.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ