Постоји више од 5.000 флавонида и одговорни су за многе укусе и мирисе.
У часопису "Нутритион" објављено је истраживање које је показало да су особе чија исхрана обилује флавоноидима имале за 31 одсто мањи ризик од можданог удара.
Прочитајте још: РЕЦЕПТ руског академика Људмиле Григоријевне Пучко који УБИЈА ВИРУСЕ
Иначе, за флавоноиде се неретко користи и назив витамин П. Ово име сковано је тридесетих година прошлог века како би се описао скуп једињења који дају пигмент биљкама и за које се веровале да имају важна здравствена својства. Скоро век касније, ова једињења су позната као флавоноиди. Они су директно повезани са побољшаном циркулацијом, нижим крвним притиском и смањеним нивоима холестерола.
Прочитајте још: ТРИ имуно бомбе које треба пити поподне, а један је од листова које БАЦАМО
Данас је познато између 4.000 и 6.000 различитих врста и знамо да су одговорни за многе укусе и мирисе воћа и поврћа, као и да их штите од многих бактерија.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ