Postoji više od 5.000 flavonida i odgovorni su za mnoge ukuse i mirise.
U časopisu "Nutrition" objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da su osobe čija ishrana obiluje flavonoidima imale za 31 odsto manji rizik od moždanog udara.
Pročitajte još: RECEPT ruskog akademika LJudmile Grigorijevne Pučko koji UBIJA VIRUSE
Inače, za flavonoide se neretko koristi i naziv vitamin P. Ovo ime skovano je tridesetih godina prošlog veka kako bi se opisao skup jedinjenja koji daju pigment biljkama i za koje se verovale da imaju važna zdravstvena svojstva. Skoro vek kasnije, ova jedinjenja su poznata kao flavonoidi. Oni su direktno povezani sa poboljšanom cirkulacijom, nižim krvnim pritiskom i smanjenim nivoima holesterola.
Pročitajte još: TRI imuno bombe koje treba piti popodne, a jedan je od listova koje BACAMO
Danas je poznato između 4.000 i 6.000 različitih vrsta i znamo da su odgovorni za mnoge ukuse i mirise voća i povrća, kao i da ih štite od mnogih bakterija.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU