Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: На овај начин можете да смањите надутост

Иако је ова врста намирница неопходна за здраву исхрану, неке врсте могу да изазову гасове и нелагоду.

1728897078_shutterstock_2515357235.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Надутостје честа појава која многима ствара осећај нелагоде, притиска и пуноће у стомаку. Иако није озбиљно стање, може значајно да утиче на свакодневни живот, а кривца треба тражити пре свега у неправилној исхрани, али и у хормоналној неравнотежи, стресу и антибиотицима.

- Иако је поврће неопходно за здраву исхрану, неке врсте могу да изазову гасове и нелагоду - каже на Инстаграму нутрициониста Наташа Алексић и открива врсте које би требало избегавати, као и оне које можете слободно да једете без страха од тога да вам стомак изгледа као балон.

Поврће које изазива надимање

Купус: Богат је влакнима и природним шећерима (као што је рафиноза) који се ферментишу у цревима, што доводи до надимања
Карфиол: Садржи сложене шећере које је тешко сварити, што често изазива гасове
Броколи: Сличан карфиолу, садржи сложене шећере и влакна која могу да изазову тегобе
Црни лук и бели лук: Обоје садрже фруктане, врсту сложених угљених хидрата који су тешки за варење 
Пасуљ: Добро познат по изазивању гасова због олигосахарида (посебно рафинозе), које бактерије у цревима ферментишу

Поврће које смањује тегобе

Краставац: Богат водом, лако сварљив, помаже у хидратацији и смањује надимање
Тиквице: Лагане за варење, садрже пуно воде и смирују стомчне тегобе 
Шаргарепа: Иако садржи влакна, она су блага за стомак, па ово поврће обично не изазива надимање
Спанаћ: Садржи лако сварљива влакна и висок проценат воде, помаже у хидратацији 
Паприке: Лагане и богате водом, ретко изазивају надимање
Целер: Због високог садржаја воде и ниског нивоа влакана, целер помаже у смањењу задржавања течности и надимања
Мали трикови

Топла вода и лимун - ујутро попијте чашу топле воде у коју сте додали мало сока од лимуна - тако ћете разбудити пробавни систем и допринети његовом бољем раду.

Јутарња јога - неки положаји ове древне вештине могу да стимулишу рад пробавног система. Лезите на леђа, савијте десно колено и повуците га према грудима. Дубоко удахните и на издисај дигните главу и рамена са пода, а колено приближите носу. Останите у тој позицији неколико секунди и вратите се у почетни положај. Поновите описану вежбу три пута десном ногом, а потом и три пута левом.

Једите полако – ако вам је тешко да полако жваћете, покушајте да одложите виљушку када су вам уста пуна. Ако испразните свој тањир пре свих осталих за столом, вероватно једете пребрзо. Сваки оброк треба да траје двадесетак минута.

Не пијте током јела - ма како да је важно да током дана пијете много течности, немојте то да радите током оброка. Пијући је током јела спирате храну пребрзо и на тај начин разводњавате добре бактерије и спречавате их да помогну телу да добро свари храну.

Курир 

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas