Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗБОГ ОВИХ РАЗЛОГА: Вишак соли није једини узрок

Није необично да вам лице, као и руке, ноге или чланак, постану мало надувени након што поједете превише слане хране. То се дешава зато што када конзумирате много соли, ваши крвни судови реагују тако што упијају више течности како би избалансирали однос натријума и воде. Али отицање се може десити и из других разлога.

1730041403_shutterstock_2513692473.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Ако сте икада бацили поглед у огледало и приметили да вам је лице надувено, то може бити помало шокантно. На крају крајева, отицање лица није толико уобичајено као, на пример, трзање капка.

Међутим, надувено лице не мора увек бити разлог за велику забринутост, а у већини случајева решење је прилично једноставно и може укључивати само чекање да оток прође. Ипак, много зависи од тога колико је ваше лице тачно отечено и да ли се брзо мења. У неким ситуацијама то може бити знак другог здравственог проблема.

Можда имате алергијску реакцију

Од свих разлога због којих вам лице може отећи, алергијске реакције захтевају најхитнију реакцију. Не само да се могу брзо погоршати, већ могу бити знак да се у вашем телу дешавају и друге забрињавајуће ствари, објашњава др. Закари Рубин, педијатријски алерголог из Илиноиса, за часопис СЕЛФ.

Када ваш имуни систем детектује алерген, мастоцити (тип белих крвних зрнаца који су део имуног система и играју кључну улогу у одбрани организма, посебно током алергијских реакција и упалних процеса.

Налазе се у везивном ткиву, нарочито испод коже, у респираторном тракту, дигестивном тракту и крвним судовима) ослобађају хистамин и друге хемикалије које узрокују да крвни судови постану пропустљивији. Течност цури из њих како би се тело ослободило алергена и буквално "гура" вашу кожу, каже др. Рубин, што доводи до отицања лица.

Мастоцити су посебно значајни у развоју алергијских стања, као што су астма, уртикарија и анафилактичке реакције.

Храна, лекови и уједи инсеката су најчешћи узроци алергијских реакција, али реакција се може јавити на било шта, чак и на нешто што вам раније није сметало. Нове алергије могу се појавити било када, па је важно озбиљно схватити знаке да можда развијате алергију. Ако су ваши симптоми благи, можете узети антихистаминик који се издаје без рецепта, који може смањити оток у року од 30 минута до неколико сати, каже др. Рубин.

Међутим, ако је оток изненадан и озбиљан, ако су вам усне, језик, капци или грло отечени, ако имате потешкоћа с дисањем, као и/или осећате мучнину, повраћате или имате болове у стомаку, потребно је одмах позвати хитну помоћ и затражити медицинску помоћ, јер можете имати животно угрожавајућу алергијску реакцију звану анафилаксија.

Ако знате да имате тешке алергије и већ имате ЕпиПен, аутоматски ињектор који садржи лек епинефрин, ово је најчешће тренутак да га примените како бисте покушали успорити или зауставити симптоме док зовете хитну помоћ.

Можда се борите против инфекције

Отицање лица може указивати на присуство вирусне или бактеријске инфекције, нарочито ако имате промену боје коже, грозницу, осетљивост на додир, или вам је лице топло, објашњава др. Џеј Ли, лекар опште медицине из Јужне Калифорније, који каже да је често виђао људе са овим проблемом.

- Понекад ћете приметити да болесни људи изгледају надувено јер имуни систем шаље цитокине и беле крвне ћелије у то подручје, а механизам којим тело то ради је накупљање течности. То је добар одговор... Ваше тело ради оно што би требало да ради - каже др. Ли.

Утврђивање узрока отицања може понекад бити тешко.

- Лице је сложен део вашег тела - каже др. Ли.

Да ли је оток око ока? То би могло значити да имате коњунктивитис . Ако имате отворену рану, ујед инсекта или тетоважу, понекад се може развити целулитис, дубинска инфекција ткива. Или, како сугерише др. Ли, отицање може бити повезано с нечим што се дешава у синусима и шири низ лице, у ком случају можете имати синуситис, који настаје када вируси, бактерије, алергени или чак гљивице узрокују упалу синуса и њихово пуњење течношћу.

Такође, додаје др. Ли, постоји много проблема у устима који могу изазвати отицање лица, попут апсцеса зуба или нелечених болести десни.

Срећом, ако је у питању бактеријска инфекција и потражите лекарску помоћ чим се појаве симптоми, антибиотици ће вероватно решити проблем. Међутим, имајте на уму да антибиотици не помажу ако су узрок вируси, гљивице или алергени, па немојте очекивати рецепт у том случају.

Када откријете прави узрок, можете покушати и са неким једноставним кућним третманима. Хладни облог и неки антиинфламаторни лекови без рецепта, или аналгетици, могу помоћи код појаве отеченог лица.

Курир 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas