Последња истраживања показала су значајну везу између добре исхране и здравог мозга.
Претходна истраживања су повезала личне витаминске недостатке са капацитетима спознаје мозга, док је последње истраживање научника са Орегон универзитета потврдило још шири распон витамина који су директно повезани с здрављем мозга, било лошим или добрим.
Прочитајте још: Обратите пажњу на ове ствари и ИЗБЕГНИТЕ ТРОВАЊЕ ХРАНОМ
И док се многобројне дијагнозе и здравље мозга успостављају захваљујући личним анализама исхране пацијента, истраживачи из Портланда спровели су анализе на основу објективнијих средства за успостављаље везе исхрана-мозак. Наиме, анализирали су билошке маркере у крви како би измерили ниво витамина код испитаника.
Прочитајте још: ЗАШТО су неке жене УСПЕШНИЈЕ од других? Ево одговора у 13 лекција, да ли сте и ви такве?
Брза храна производи велики ниво незасићених масних киселина у мозгу, што доводи до скупљања маозга
Анализа је показала да су људи који су имали веће нивое витамина Б, заједно са витаминима Ц, Д и Е имали боље резултате на конгитивним тестирањима од оних са мањим нивоом ове групе витамина. Једнака позитивна спрега потврдила је и да су омега-3 масне киселине повезане са бољим здрављем мозга.
Прочитајте још: Никада НЕ СЕЦИТЕ ПЕРШУН НОЖЕМ - ево шта треба радити са ЗАЧИНИМА
Са друге стране, особе са вишим нивоима незасићених масних киселина у крви су имали лошије перформансе у размишљању и тестовима меморије. Научници су показали веће скупљање мозга код њих у односу на људе који су имали мање незасићених киселина. Ове масне киселине се налазе у брзој храни.
Прочитајте још: Начини за ОДМРЗАВАЊЕ ХРАНЕ: Брзо и једноставно
Све више истраживања показује да има много истине у старој изреци оно си што једеш, а то се односи и на неурологију. Генетски и спољни чиниоци такођ играју улогу у развоју болести, али је допринос у здравим намирницама наша одлука, наводе истраживачи у закључку свог истраживања.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ