Poslednja istraživanja pokazala su značajnu vezu između dobre ishrane i zdravog mozga.
Prethodna istraživanja su povezala lične vitaminske nedostatke sa kapacitetima spoznaje mozga, dok je poslednje istraživanje naučnika sa Oregon univerziteta potvrdilo još širi raspon vitamina koji su direktno povezani s zdravljem mozga, bilo lošim ili dobrim.
Pročitajte još: Obratite pažnju na ove stvari i IZBEGNITE TROVANJE HRANOM
I dok se mnogobrojne dijagnoze i zdravlje mozga uspostavljaju zahvaljujući ličnim analizama ishrane pacijenta, istraživači iz Portlanda sproveli su analize na osnovu objektivnijih sredstva za uspostavljalje veze ishrana-mozak. Naime, analizirali su biloške markere u krvi kako bi izmerili nivo vitamina kod ispitanika.
Pročitajte još: ZAŠTO su neke žene USPEŠNIJE od drugih? Evo odgovora u 13 lekcija, da li ste i vi takve?
Brza hrana proizvodi veliki nivo nezasićenih masnih kiselina u mozgu, što dovodi do skupljanja maozga
Analiza je pokazala da su ljudi koji su imali veće nivoe vitamina B, zajedno sa vitaminima C, D i E imali bolje rezultate na kongitivnim testiranjima od onih sa manjim nivoom ove grupe vitamina. Jednaka pozitivna sprega potvrdila je i da su omega-3 masne kiseline povezane sa boljim zdravljem mozga.
Pročitajte još: Nikada NE SECITE PERŠUN NOŽEM - evo šta treba raditi sa ZAČINIMA
Sa druge strane, osobe sa višim nivoima nezasićenih masnih kiselina u krvi su imali lošije performanse u razmišljanju i testovima memorije. Naučnici su pokazali veće skupljanje mozga kod njih u odnosu na ljude koji su imali manje nezasićenih kiselina. Ove masne kiseline se nalaze u brzoj hrani.
Pročitajte još: Načini za ODMRZAVANJE HRANE: Brzo i jednostavno
Sve više istraživanja pokazuje da ima mnogo istine u staroj izreci ono si što jedeš, a to se odnosi i na neurologiju. Genetski i spoljni činioci takođ igraju ulogu u razvoju bolesti, ali je doprinos u zdravim namirnicama naša odluka, navode istraživači u zaključku svog istraživanja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU