Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ТРЕБА ДА НОСИМО СОЧИВА КАДА ПЛИВАМО: Коначно откривен дуго тражен одговор

Пливање са контактним сочивима може повец́ати ризик од појаве сувих очију, али и довести до озбиљне инфекције ока

1721896706_shutterstock_2473875211.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Квашење контактних сочива било којом врстом воде, било да је у базену, језеру или под тушем, може повец́ати ризик од неколико врста проблема са очима.

Пливање док носите сочива може бити посебно опасно посебно ако су очи са сочивима дуго изложене утицају воде. Сочива могу да апсорбују воду, уносећи потенцијалне бактерије, вирусе или друге патогене у ваше око.

Поред тога, пливање у језерима, рекама и океанима може бити опасније од пливања у базену. То је зато што је вец́а вероватноц́а да природна водена тела садрже различите врсте бактерија, вируса и других штетних патогена које могу уништити хемикалије из базена.

Али то не значи да је пливање у базену док носите контактна сочива безбедно. Хлор и друге хемикалије у базену не могу да убију све патогене. Мека сочива су посебно порозна, тако да патогени и хемикалије из базена и даље могу уц́и у ваше очи.

Ношење контактних сочива током пливања може повец́ати ризик од следец́их проблема са очима:

иритација очију због лепљења сочива за очи
синдром сувог ока, посебно када пливате у хлорованом базену или сланој води
инфекције ока
абразија или огреботина рожњаче
упала ока (увеитис)
чиреви рожњаче
Како да безбедно пливате са контактним сочивима?

Ако не можете безбедно да пливате без ношења контактних сочива, постоје неке мере предострожности које можете предузети да бисте смањили ризик од инфекције ока. На пример, можете:

Носите заштитне наочаре. Било која врста заштитних наочара која добро пријањају помоц́и ц́е да вам вода не доспе у очи.
Извадите сочива одмах након пливања. Потом исперите очи чистом водом и ставите наочаре. Или, можете ставити нови, чист пар контактних сочива.
Након пливања са сочивима, дезинфикујте их тако што ћете их оставити да стоје у раствору за контактна сочива у трајању од 24 сата.
Размислите о ношењу једнократних контактних сочива која ћете бацити одмах након пливања
Користите вештачке сузе или капи за поновно влажење пре и после пливања да бисте смањили ризик од сувих очију.

Који су симптоми инфекције ока?

Ако пливате са контактним сочивима, пазите на симптоме инфекције ока, који укључују:

црвене очи
бол у оку
свраб очију
претерано сузне очи
замагљен вид
исцедак из ока
оток
осетљивост на светлост
осец́ај као да имате нешто у оку
Ако имате било који од ових симптома након што вам се контактна сочива поквасе, обратите се свом лекару. Рана дијагноза је важна за сваку инфекцију ока.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas