Са овим намирницама треба бити умерен.
Из жеље да у свој организам унесемо што више здравих намирница и тако имунитет учинимо јачим, може се догодити да претерамо и тако направимо дисбаланс, који ће проузроковати многе здравствене проблеме.
Једно од здравијег поврћа свакако су цвекла и шаргарепа, али нутриционисти упозоравају да их не треба уносити у великим количинама.
Прочитајте још: 15 најчешћих заблуда о ЗДРАВЉУ: Многе ће изненадити сазнање да неки поступци немају никаквог учинка!
Шаргарепа је одличан извор прехрамбених влакана, многих витамина и минерала, као и бета-каротена.
Међутим, због превише бета-каротена, молекула одговорних за наранџасту боју шаргарепе и претече витамина А, долази до жуто-наранџансте боје коже.
Цвекла је такође одличан извор витамина и минерала, а помаже и у снижавању крвног притиска.
Ипак, у комбинацији с црвеним месом, нитрати који се налазе у цвекли формирају нитрозамине, што доводи до повећане опасности од разних болести дебелог црева, или бола у желуцу.
Трећа намирница не спава у поврће, али је подједнако важна за здравље.
фото: Пиксабеј
Чињеница је да без воде нема живота - недовољан унос воде изазива озбиљне здравствене проблеме, али исто тако и претерано конзумирање ове течности може проузроковати збуњеност, дезоријентацију, главобољу, мучнину и повраћање.
Такође, превише воде може довести до пада натријума у крви до нивоа који бубрези више не могу да обрађују.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ