Sa ovim namirnicama treba biti umeren.
Iz želje da u svoj organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako imunitet učinimo jačim, može se dogoditi da preteramo i tako napravimo disbalans, koji će prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme.
Jedno od zdravijeg povrća svakako su cvekla i šargarepa, ali nutricionisti upozoravaju da ih ne treba unositi u velikim količinama.
Pročitajte još: 15 najčešćih zabluda o ZDRAVLJU: Mnoge će iznenaditi saznanje da neki postupci nemaju nikakvog učinka!
Šargarepa je odličan izvor prehrambenih vlakana, mnogih vitamina i minerala, kao i beta-karotena.
Međutim, zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A, dolazi do žuto-narandžanste boje kože.
Cvekla je takođe odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska.
Ipak, u kombinaciji s crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, što dovodi do povećane opasnosti od raznih bolesti debelog creva, ili bola u želucu.
Treća namirnica ne spava u povrće, ali je podjednako važna za zdravlje.
foto: Piksabej
Činjenica je da bez vode nema života - nedovoljan unos vode izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, ali isto tako i preterano konzumiranje ove tečnosti može prouzrokovati zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje.
Takođe, previše vode može dovesti do pada natrijuma u krvi do nivoa koji bubrezi više ne mogu da obrađuju.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU