Цитруси спречавају формирање азотних једињења која узрокују рак, боровнице штите ДНК ћелије...
Благотворно деловање воћа на наш организам добро је позната чињеница због обиља витамина, које тим путем уносимо у организам.
Ипак, осим списка витамина, којима свака свежа воћка обилује, само неде воћке у себи садрће и састојке који се на посебан начин везују за материје у организму и спречавају развој канцерогених ћелија.
Прочитајте још: Биљка ОЧАЈНИЦА помаже код лечења НЕПЛОДНОСТИ код жена, а ово су РЕЦЕПТИ
У наставку вам доносимо списак најучинковитијих воћки, које ће осим јачања организма, допринети и заштити од најопасниих болести.
Цитруси и броколи
Грејпфрут, поморанџе и броколи богати су витамином Ц. Овај витамин спречава формирање азотних једињења која узрокују рак. Воће и поврће смањује ризик од рака једњака, мокраћне бешике, рака дојке, грлића матернице, желуца и дебелог црева. Потребно је уносити га свакодневно.
Прочитајте још: У царској Русији важио је за ИЗУЗЕТАН ЛЕК, а излечио је Чехова и Толстоја - сада га можете спремити сами код куће
Фото: Pixabay
Боровнице
Витамин Ц из боровница штити ДНК ћелија, везује слободне радикале и спречава настајање канцерогених материја. Боровнице су одличан извор флавоноида, посебно антоцијана, који има изврсна антиоксидантска и противупална својства и одржава зидове крвних судова еластичним.
Прочитајте још: На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа
Антоцијан, пигмент растворљив у води, који боровници даје лепу љубичасту боју, смањује раст и подстиче самоуништење ћелија рака усне дупље, дојке, дебелог црева и простате. У испитивањима на животињама показало се да боровнице смањују цисте, карцином једњака, предканцерогене промене у дебелом цреву и смањују ризик од рака дојке.
Прочитајте још: Ова биљка расте као КОРОВ, а чај од ње вам може месечно уштедети и до 4.000 ДИНАРА!
Такође, дијетална влакна, којима обилују, смањују изложеност ћелија канцерогеним материјама, а здраве бактерије из црева користе састојке боровница за израду кратког ланца масних киселина, које штите ћелије дебелог црева.
Сматра се да боровнице међу воћем имају највише антиоксидативне моћи, углавном због својих многобројних фитохемикалија (антоцијана, катехина, кверцетина и других флавоноида) као и елагинске киселине, која има антиканцерогено дејство које може да успори раст и ширење ћелија рака.
Јабуке
Дијетална влакна могу да делују на неколико начина у смањивању ризика од рака, између осталог и тако што помажу контролисање телесне тежине. Добре бактерије могу да користе пектин и већи део дијеталних влакана јабуке за стварање заштите од рака за ћелије дебелог црева.
Прочитајте још: На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа
Кора јабуке садржи трећину или више корисних материја.Тако се око 80 одсто кверцетина налази у кори, па немојте да је гулите. У лабораторијским истраживањима, флавоноиди, попут кверцетина и тритепеноида, успоравају развој рака дебелог црева, плућа и дојке у неколико фаза развоја.
Антиоксидантско дејство може директно да утиче на раст ћелија рака. Кад је реч о истраживањима на људима, неке од њих показују да људи који једу пуно јабука имају мањи ризик од рака, посебно дебелог црева, плућа и дојке.
Прочитајте још: Овај напитак руских царева МОРА да прође кроз планине, пустиње и степу, а ПРОЧИТАЈТЕ и зашто
Парадајз
Парадајз у свом саставу броји доста ликопена, који иначе спада у један од најјачих и најефикаснијих антиоксиданта. Посебна пажња када је човеко здравље у питању, посвећује се куваном парадајзу и соку направљеном од њега.
Такође, ово познато поврће богато је витаминима Б, Ц и Е, а такође се може похвалити са великом количином гвожђа, бакра, мангана и много калијума.
Парадајз садржи ликопен који спречава рак простате. Важан је антиоксиданс који спречава развој и других врста рака.