Najbolji ruski fitoterapeuti tvrde da sušenje nije jedina i, štaviše, nije najbolja opcija za čuvanje biljki preko zime
Kraj leta i početak jeseni je tradicionalno vreme za sakupljanje i sušenje lekovitog bilja. Međutim, najbolji ruski fitoterapeuti tvrde da sušenje nije jedina i, štaviše, nije najbolja opcija za čuvanje biljki preko zime. Iskusni travari konzerviraju biljnu sirovinu na sasvim drugi način.
Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA
Sušenje je najjednostavniji i zato je najpopularniji način očuvanja bilja. Ali tokom sušenja mnoge lekovite trave gube dragocene aktivne materije. Neke sušene biljke tokom zime čak i postaju opasne, ako se čuvaju u vlažnoj prostoriji: u ovom slučaju u bilju se stvaraju uslovi za razmnožavanje gljivica i bakterija koje imaju toksično dejstvo i mogu izazvati trovanje.
Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne
Zato travari često pribegavaju alternativnim metodama očuvanja bilja. Jedan od najboljih načina je zamrzavanje jer se u zaleđenim biljkama zadržava maksimum lekovitih supstanci. Na ovaj način mogu da se čuvaju bilo koje trave, cvetovi, koreni, bobice, voće i povrće.
Zamrzavanje bilja
Operite, osušite i iseckajte bilje. Stavite iseckanu masu u kalupe za led. Dodajte u kalupe vodu, stavite u zamrzivač. Još jedan način pripreme bilja za zimu je konzervisanje u soli.
Usoljeno bilje
Pročitajte još: Popodnevno spavanje ima brojne prednosti, ali evo koliko treba da traje kako se ne bismo suočili sa još većim umorom
Sitno iseckajte bilje, dodajte so (na 100 grama bilja - 30 grama soli). Čvrsto nabijte u sterilisanu teglu i hermetički poklopite. Čuvajte u frižideru. Ali najbolji način čuvanja je fermentisanje koje dodaje lekovitim biljkama još veću isceljujuću moć.
Fermentisanje bilja
Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno
Skuvajte rasol od pola litra vode i 2 čajne kašičice soli. Oprano bilje sitno iseckajte i stavite u staklenu teglu. Prelijte masu vrućim rasolom. Dodajte u teglu malo parče ražanog hleba. Ostavite da odstoji na toplom mestu 2 dana. Optimalna temperatura za kiseljenje bilja je od 18 do 22 stepena. Nakon 2 dana čuvajte fermentisano bilje na temperaturi od 0 do 4 stepena. Doda- vajte kiselo bilje ishrani ili kuvajte od njega čaj.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU