Прави се од потпуно зрелих бобица.
Бобице црне зове садрже антиоксидансе, витамине Ц и Е, флавоноиде, терпене и друге лековите материје које делују антивирусно, антибактеријски и диуретски.
Сазревају крајем августа и у септембру, а од тих здравих тамноплавих плодова припрема се сируп за јачање здравља.
Прочитајте још: Волите да пијете КАКАО? Представљамо вам све добробити овог МАГИЧНОГ НАПИТКА
Нарочито је одличан у време сезонских прехлада, грипа и вируса. Помаже у борби против температуре, јачању имунитета, лечи анемију, односно подиже ниво гвожђа у крви, као и код опште слабости организма, затвора и у борби са стресом.
Прочитајте још: Тајна стара 5.000 година: Пар капи и бићете здрави целе године
Бобице се не смеју јести сирове јер су токсичне, те могу изазвати тровање.
Термичком обрадом токсичност бобица се у потпуности уништава , а сируп је потпуно сигуран за конзумирање. Уколико из рецепта избаците ђумбир, овај напитак могу пити и деца.
Фото: Пиxабаy
Састојци:
- 1 килограм зрелих бобица зове
- 1 л воде
- 0,75 кг шећера
- 2 цм свежег корена ђумбира
- сок и корица од једног лимуна
- 0,5 килограма домаћег меда
Припрема:
- Бобице зове прелијте водом и ставите да се кува око 15 минута.
- Склоните с ватре, додајте шећер, нарендани ђумбир, те сок и нарендану корицу лимуна.
- Поклопите, пустите да одстоји 30 минута, те процедите кроз сито.
- Процеђени сок загрејте до кључања, додајте мед, добро промешајте и док је још топао, сипајте у чисте стаклене флаше.
- Сируп од чувајте на хладном и мрачном месту (може и у фрижидеру) те користите као сируп за разређивање.
Напомена: Пре употребе сирупа посаветујте се са вашим лекаром.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ