Укус који ће многе од нас вратити у детињство
Стигло је пролеће, зова се расцветала.
Искористите лепо време да одете у природу и наберете ових лековитих цветова за сок, чај… Цветови зове се беру док су потпуно расцветани са жутим сладоносним прахом. Пазите где их берете, загађена места и канали никако нису добра опција.
Требаће вам и веће посуде, као и чисте припремљене стаклене флаше са чеповима за складиштење. Што се тиче „лајт“ варијанти са мање шећера, знајте да је шећер природни конзерванс и да смањивањем његових размера за припрему ризикујете каснију кварљивост сирупа.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији
Састојци за сируп од зове:
- 30 цветова зове
- 3 л воде
- 40 гр. лимунске киселине
- 3 лимуна
- 3 кг шећера
Припема:
- 1. Потопите цветове зове у воду са лимунском киселином и на кришке исеченим лимуновима с кором. Добро измешајте и оставите да одстоји на хладном и тамном месту 24 сата.
- 2. Други дан течност процедите, па додајте шећер и добро промешајте. Оставите да стоји још 24 сата уз повремено мешање.
- 3. Након 48 сати сируп је спреман за претакање и складиштење у стаклене флаше. На овај га начин можете чувати до годину дана на хладном и тамном месту.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ