Хималајска ружичаста солје врста камене соли која има пуно здравствених благодати.
Може се користити и као уобичајена кухињска со за кување и зачињавање оброка.
Прочитајте још: Маслачак се бере чим озелени, а пролећна салата се припрема једноставно
Ружичаста хималајска со је врста камене соли која се налази у Панџабу у близини подножја Хималаја. Често се сматра најчистијом соли јер има прегршт здравствених благодати. Хемијски је слична кухињској соли која има 98 процената натријум хлорида. Такође, садржи минерале у траговима попут калијума, магнезијума, калцијума. Дакле, ево шта бисте требали знати о овој соли.
Калијум, магнезијум и калијум су само неки од минерала које садржи
Како се користи? Хималајска ружичаста со може се користити као уобичајена кухињска со и за зачињавање хране или припремање јела. Људи такође користе ову со уместо соли за купање или купују лампу или свећњак направљен од ове соли.
Значај ове соли за нас?
Нашем телу је потребна ова со како би опустила мишеће, спречила дехидратацију и одржала равнотежу течности, спречила низак крвни притисак..
Прочитајте још: Чувају здравље и КУЋНИ БУЏЕТ: Пет ароматичних биљака које свака кућа мора имати
1. Верује се да ружичаста хималајска со има нижи садржај натријума од уобичајене кухињске соли. Али обе врсте имају 98 процената натријум хлорида, па имају исту количину натријума.
2. Ова со се сматра природнијом. Кухињска со је рафиниранија и помешана је са адитивима за разлику од хималајске која није.
3. Сматра се да роза со одржава равнотежу течности у нашем телу и спречава дехидрацију. Овај показатељ је тачан јер нам је натријум важан за одржавање равнотеже течности.
Ризик од употребе само ружичасте соли
Јод је важан за функције штитне жлезде и метаболизам ћелија. Ружичаста хималајска со има мање јода од обичне соли, због чега би људи са недостатком јода такође требало да користе морску со заједно са ружичастом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ