Himalajska ružičasta solje vrsta kamene soli koja ima puno zdravstvenih blagodati.
Može se koristiti i kao uobičajena kuhinjska so za kuvanje i začinjavanje obroka.
Pročitajte još: Maslačak se bere čim ozeleni, a prolećna salata se priprema jednostavno
Ružičasta himalajska so je vrsta kamene soli koja se nalazi u Pandžabu u blizini podnožja Himalaja. Često se smatra najčistijom soli jer ima pregršt zdravstvenih blagodati. Hemijski je slična kuhinjskoj soli koja ima 98 procenata natrijum hlorida. Takođe, sadrži minerale u tragovima poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma. Dakle, evo šta biste trebali znati o ovoj soli.
Kalijum, magnezijum i kalijum su samo neki od minerala koje sadrži
Kako se koristi? Himalajska ružičasta so može se koristiti kao uobičajena kuhinjska so i za začinjavanje hrane ili pripremanje jela. LJudi takođe koriste ovu so umesto soli za kupanje ili kupuju lampu ili svećnjak napravljen od ove soli.
Značaj ove soli za nas?
Našem telu je potrebna ova so kako bi opustila mišeće, sprečila dehidrataciju i održala ravnotežu tečnosti, sprečila nizak krvni pritisak..
Pročitajte još: Čuvaju zdravlje i KUĆNI BUDžET: Pet aromatičnih biljaka koje svaka kuća mora imati
1. Veruje se da ružičasta himalajska so ima niži sadržaj natrijuma od uobičajene kuhinjske soli. Ali obe vrste imaju 98 procenata natrijum hlorida, pa imaju istu količinu natrijuma.
2. Ova so se smatra prirodnijom. Kuhinjska so je rafiniranija i pomešana je sa aditivima za razliku od himalajske koja nije.
3. Smatra se da roza so održava ravnotežu tečnosti u našem telu i sprečava dehidraciju. Ovaj pokazatelj je tačan jer nam je natrijum važan za održavanje ravnoteže tečnosti.
Rizik od upotrebe samo ružičaste soli
Jod je važan za funkcije štitne žlezde i metabolizam ćelija. Ružičasta himalajska so ima manje joda od obične soli, zbog čega bi ljudi sa nedostatkom joda takođe trebalo da koriste morsku so zajedno sa ružičastom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU