Морски плодови налазе се на нашим тањирима мање него што би требало. Не живимо близу мора, па нам нису најприступачнији, али их свакако можемо наћи и придружити бар повременом менију.
- Морски плодови имају толико научно подржаних предности за ментално здравље, имунитет, кардиоваскуларни систем и развој мозга - каже стручњак за исхрану Кери Ганс.
- Једење више рибе и шкољки је један од најлакших начина да смањите ризик од депресије, деменције, срчаних болести и још много тога.
4 предности повећања уноса морских плодова
Морски плодови могу спречити и умањити симптоме депресије
Студије су показале да људи који редовно једу рибу имају 20 посто мање шансе да имају депресију од својих вршњака. То је захваљујући антиинфламаторним својствима морских плодова – што је резултат велике количине ДХА и ЕПА омега-3 масних киселина и способности да промовише производњу и апсорпцију серотонина.
Прочитајте још: Вода са лимуном и медом је популаран напитак: Шта кажу научне тврдње?
Морски плодови смањују ризик од Алцхајмерове болести и деменције
Повећана конзумација масне рибе и накнадно повећање нивоа ЕПА и ДХА у крви, показало се да смањује ризик од развоја деменције и Алцхајмерове болести. Конзумирање само једног оброка морских плодова недељно могло би да има резултате, пише Реал Симпле.
Морски плодови штите срце
Доказано је да конзумирање морских плодова два пута недељно смањује ризик од срчаних болести за 36 процената. Укључивање хранљивих плодова мора у исхрану може смањити упалу и побољшати нивое триглицерида и холестерола.
Прочитајте још: Зову их "СЛАТКИШИ ПРИРОДЕ": Зашто би требало да више једемо УРМЕ?
Морски плодови јачају имуни систем и смањују упале
Омега-3 масне киселине из рибе помажу у смањењу ризика од упале. Поред тога, морски плодови такође су извор витамина А, Д, селена, цинка и глутамина који јачају имунитет.