Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РАСХЛАДИТЕ СЕ ОДМАХ И САДА: Инстант савета како да спустите температуру

Како да се расхладите одмах, вероватно се питате. Температура скаче, најављен је црвени метео-аларм, имамо инстант савете да спустите температуру.

1720873076_85074.jfif
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Како да се расхладите, то је питање које данас вероватно себи поставјате. Према најавма РХМЗ-а, предвиђено је 38 степени, а екстремна топлота представља озбиљан ризик по здравље, нарочито код осетљивих група, а то су мала деца, труднице, старије особе, гојазне особе, хронични болесници. Тело не би требало да буде превише вруће предуго јер то може да нашкоди мозгу и другим органима, савет је америчког националног института за здравље, преноси ЦНН.

Знојење је природни систем за хлађење тела, али када то није довољно, постоји повећан ризик од развоја хипертермије – чији знаци укључују топлотне грчеве, топлотни едем и топлотни удар. Топлота у комбинацији са високом влажношћу повећава тај ризик, јер ниво засићености ваздуха чини да се зној накупља на кожи и спречава тело да се природно охлади. А било да ли добро или лоше подносите екстремну врућину, да ли се налазите у климатизованом простору или пак не подносите клима-уређаје, постоје начини да се расхладите и осећате пријатно и без климе. Можете се расхладити и коришћењем неких основних знања како да контролишете његове температуре. И на сајту Градског завода за јавно здравље у Београду можете да прочитате препоруке како да расхладите тело и дом када се упале ваздух и асфалт.

Хидратација!

Прво и основно правило: хидрирајте се, хидрирајт се, хидрирајте се. Не излазите из куће без флаше воде, а њу, ако можете, носите у некој расхладној торбици, сада их је пуно на тржишту и нису скупе.

Хидрирање је први и најважнији корак у хлађењу. "Температура воде није битна јер ће је ваше тело загрејати. Ако ваше тело пати од врућине и треба да се охлади, то не може без довољно влаге, јер се тело хлади знојењем", рекао је за ЦНН Вендел Портер, виши предавач емеритус пољопривредног и биолошког инжењерства на Универзитету Флорида. 

Основна опрема за напоље

  • Носите шешир или капу.
  • Носите наочаре.
  • Носите светлу одећу од природних материјала.
  • Распршивач са водом или неком фином течношћу.
  • Набавите портабл вратни вентилатор на батерије.

Температура у затвореном не сме да прелази 30. подељак

Расхладите просторије у којима боравите, нарочито уколико у њима бораве деца, труднице, особе страрије од 60 година, те особе са хроничним здравственим тегобама – у кући температура не би требало да прелази 30 ⁰Ц у току дана, односно 24 ⁰Ц у току ноћи.

Боравите у најхладнијој просторији

Боравите у најхладнијој просторији свог стана или куће, нарочито ноћу.

Ноћу широм отворите прозоре

Искористите свежији ноћни ваздух како бите расхладили свој дом. Ако је могуће, током ноћи и раних јутарњих сати оставите све прозоре отвореним, са подигнутим ролетнама, како бисте простор адекватно проветрили и расхладили.

Спустите ролетне на сунчаној страни

Смањите количину врућег ваздуха која улази у ваш дом. Ставите завесе, драперије или тенде на прозоре који су изложени сунцу у току дана.

Мокри пешкири

По просторији можете распоредити и мокре пешкире, али тиме се повећава влажност ваздуха.

Клима никако на мање од 7 степени

Уколико имате клима-уређај, затворите врата и прозоре да не трошите више енергије него што је потребно. Подесите температуру тако да не буде нижа од 7 ˚Ц у односу на спољну.

Гасите светла и уређаје које не користите

Сијалице и многи електрични уређаји додатно ослобађају топлоту и греју околни ваздух, искључите из струје све оне уређаје које не користите. Обчне сијалице замените ЛЕД сијалицама.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas