Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 начина да се брзо расхладимо: Зашто треба да избегавамо хладан туш, а да пијемо топао напитак?

У последњих неколико дана је главна тема висока температура која утиче на све

1721214983_shutterstock_2180228219.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

 Ове недеље температура расте широм Европе, многи делови САД доживљавају топлотни талас, а Балканско полуострво гори на 40 сепени.  Зато су све наше мисли умерене на један циљ: како да се расхладимо брзо.

Како се расхладити на топлом таласу?

Сад вероватно сви знају основне савете: пијте пуно воде, останите у хладу и навците завесе кад је посебно вруће. Међутим, постоји много других једноставних, научно доказаних техника које ће вам помоћи да се носите са топлотом. Ево 4 најбоља:

1. Прво охладите руке, а не лице

Ако осећате врућину и неко вам понуди вентилатор, вероватно ћете прво покушати да охладите лице. Међутим, према професору Типтону, то је далеко од најбржег начина за снижавање телесне температуре.

"Свакако, тај поветарац на вашем лицу симулираће хладне рецепторе, што ће вам пружити веома снажан осећај пријатности. Али заправо, то неће извући топлоту из вашег тела“, каже он.

Уместо тога, боља стратегија хлађења јесте да уроните руке у хладну воду на 15-20 минута.

"Ваше руке имају велику површину – у њима тече много крви када сте врући. Ако је ваша основна температура врућа, ваше тело ће послати крв у екстремитете како би изгубило топлоту“, објашњава Типтон и налашава да ће вас потапање руку у хладну воду охладити много брже него ледена купка!

"Важно је направити разлику између ствари које чине да се осећате хладније и ствари које вас заправо чине хладнијим."

2. Избегавајте хладне тушеве

Скакање под хладан туш може изгледати примамљиво током ужареног летњег дана. Међутим, нагло урањање целог тела у хладну воду је, колико год чудно звучало, веома спор начин хлађења тела током топлотног таласа.

"Стављање једног дела тела у хладну воду јесте у реду, али хлађењем веће површине тела, ваше тело ће заправо смањити количину крви која доспе до ваше коже“, каже Типтон. "Тајна хлађења јесте да испоручите крв на површину ваше коже, а затим нежно уклоните топлоту."

Укратко: прескочите ледену купку и одлучите се за млак туш. Идеална температура зависиће од вашег тела и топлоте напољу, али Типтон сугерише да је релативно топла вода најбоља опција.
"Желите воду која ће постићи и одржати максималан проток крви у кожи“, каже он. "Морате повећати температурну разлику између вашег тела и воде без прекидања протока крви у кожи."

3. Одлучите се за топле напитке

Да, прича старих жена је истинита: пијуцкање топлог напитка ће вас охладити брже него брзо испијање ледене воде.
"Не ради се о покушају да директно охладите тело, већ о активирању система – као што је знојење, премештање крви у кожу – који ће то учинити“, каже Типтон. "Једење врућег карија расхладиће ваше тело на исти начин.“

То не значи да треба да пијете само топле течности – хидрирање водом било које температуре помаже у хлађењу тела кроз зној и преношење топлоте са активних ткива на кожу. Само знајте да гутање те тако освежавајуће воде из фрижидера вероватно неће брзо смањити вашу унутрашњу температуру.

"Размислите о томе: око 60 одсто људског тела је вода – то је око 40 литара. Додавање једне чаше хладне течности неће направити велику разлику. То је кап у мору“, објашњава Типтон.

Међутим, постоји једно велико упозорење код тактике хлађења топлим напицима. Ако се одлучите за топли напитак, најбоље је да не правите кафу или чај. Кофеин, заједно са алкохолом, може убрзати метаболизам вашег тела, узрокујући да производи више топлоте. Штавише, кофеин делује као диуретик, што доводи до бржег губитка течности из вашег тела у поређењу са другим напицима. Другим речима, пронађите кутију чаја од нане у позадини ормарића.

4. Повећајте знојење

Када је вруће, најважније је укључити вентилатор или климу, али то није савет који мења ствар. Важно је да хладите уређајем што је могуће већи део тела, јер вентилатор не хлади ваше тело само тако што истискује топли ваздух у контакту са кожом – он такође помаже да испари зној. Само хлађењем лица, ограничени сте на повећање испаравања на веома малом делу тела.

Током екстремног топлотног таласа, то може бити велики проблем. "Када температура достигне око 35 °Ц, једини прави начин да се тело охлади јесте знојење“, каже Типтон.

"То је зато што испаравање зноја заправо не зависи од температуре – све је у разлици притиска водене паре између ваздуха и коже. Вентилатор ту помаже.“

Када је могуће, размислите о коришћењу неелектричног ручног вентилатора да бисте створили освежавајући поветарац или промовисали природни проток ваздуха отварањем више прозора. "Ослањање искључиво на климатизацију неће много помоћи у ублажавању климатских промена – то је заправо огроман део проблема!“, закључио је професор Типтон.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas