Oglas
· · Komentari: 0

RASHLADITE SE ODMAH I SADA: Instant saveta kako da spustite temperaturu

Kako da se rashladite odmah, verovatno se pitate. Temperatura skače, najavljen je crveni meteo-alarm, imamo instant savete da spustite temperaturu.

1720873076_85074.jfif
Foto: Shutterstosk
Oglas

Kako da se rashladite, to je pitanje koje danas verovatno sebi postavjate. Prema najavma RHMZ-a, predviđeno je 38 stepeni, a ekstremna toplota predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod osetljivih grupa, a to su mala deca, trudnice, starije osobe, gojazne osobe, hronični bolesnici. Telo ne bi trebalo da bude previše vruće predugo jer to može da naškodi mozgu i drugim organima, savet je američkog nacionalnog instituta za zdravlje, prenosi CNN.

Znojenje je prirodni sistem za hlađenje tela, ali kada to nije dovoljno, postoji povećan rizik od razvoja hipertermije – čiji znaci uključuju toplotne grčeve, toplotni edem i toplotni udar. Toplota u kombinaciji sa visokom vlažnošću povećava taj rizik, jer nivo zasićenosti vazduha čini da se znoj nakuplja na koži i sprečava telo da se prirodno ohladi. A bilo da li dobro ili loše podnosite ekstremnu vrućinu, da li se nalazite u klimatizovanom prostoru ili pak ne podnosite klima-uređaje, postoje načini da se rashladite i osećate prijatno i bez klime. Možete se rashladiti i korišćenjem nekih osnovnih znanja kako da kontrolišete njegove temperature. I na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu možete da pročitate preporuke kako da rashladite telo i dom kada se upale vazduh i asfalt.

Hidratacija!

Prvo i osnovno pravilo: hidrirajte se, hidrirajt se, hidrirajte se. Ne izlazite iz kuće bez flaše vode, a nju, ako možete, nosite u nekoj rashladnoj torbici, sada ih je puno na tržištu i nisu skupe.

Hidriranje je prvi i najvažniji korak u hlađenju. "Temperatura vode nije bitna jer će je vaše telo zagrejati. Ako vaše telo pati od vrućine i treba da se ohladi, to ne može bez dovoljno vlage, jer se telo hladi znojenjem", rekao je za CNN Vendel Porter, viši predavač emeritus poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu Florida. 

Osnovna oprema za napolje

  • Nosite šešir ili kapu.
  • Nosite naočare.
  • Nosite svetlu odeću od prirodnih materijala.
  • Raspršivač sa vodom ili nekom finom tečnošću.
  • Nabavite portabl vratni ventilator na baterije.

Temperatura u zatvorenom ne sme da prelazi 30. podeljak

Rashladite prostorije u kojima boravite, naročito ukoliko u njima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina, te osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama – u kući temperatura ne bi trebalo da prelazi 30 ⁰C u toku dana, odnosno 24 ⁰C u toku noći.

Boravite u najhladnijoj prostoriji

Boravite u najhladnijoj prostoriji svog stana ili kuće, naročito noću.

Noću širom otvorite prozore

Iskoristite svežiji noćni vazduh kako bite rashladili svoj dom. Ako je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati ostavite sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili.

Spustite roletne na sunčanoj strani

Smanjite količinu vrućeg vazduha koja ulazi u vaš dom. Stavite zavese, draperije ili tende na prozore koji su izloženi suncu u toku dana.

Mokri peškiri

Po prostoriji možete rasporediti i mokre peškire, ali time se povećava vlažnost vazduha.

Klima nikako na manje od 7 stepeni

Ukoliko imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7 ˚C u odnosu na spoljnu.

Gasite svetla i uređaje koje ne koristite

Sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh, isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite. Občne sijalice zamenite LED sijalicama.

(Sensa)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas