Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА СЕ РАСХЛАДИТЕ? Набавите специјални сапун и никако не замрзавајте чарапе и чаршаве

Температура скаче, најављен је црвени метео-аларм, али није згорег савладати све лекције за инстант расхлађивање. Имамо савете како да се расхладите одмах и сада.

1720519087_shutterstock_2357370067.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Према најавма РХМЗ-а, за данас је предвиђено 38 степени, а екстремна топлота представља озбиљан ризик по здравље, нарочито код осетљивих група становништва, а то су мала деца, труднице, старије особе, гојазне особе са прекомерном телесном тежином, као и хронични болесници од болести срца и крвних судова, респираторних обољења, дијабетеса и сл. Тело не би требало да буде превише вруће предуго јер то може да нашкоди мозгу и другим органима, савет је америчког националног института за здравље, преноси ЦНН.

Знојење је природни систем за хлађење тела, али када то није довољно, постоји повећан ризик од развоја хипертермије – чији знаци укључују топлотне грчеве, топлотни едем и топлотни удар. Топлота у комбинацији са високом влажношћу повећава тај ризик, јер ниво засићености ваздуха чини да се зној накупља на кожи и спречава тело да се природно охлади. А било да ли добро или лоше подносите екстремну врућину, да ли се налазите у климатизованом простору или пак не подносите клима-уређаје, постоје начини да се расхладите и осећате пријатно и без климе. Можете се расхладити и коришћењем неких основних знања како да контролишете његове температуре. И на сајту Градског завода за јавно здравље у Београду можете да прочитате препоруке како да расхладите тело и дом када се упале ваздух и асфалт.

Хидратација!
Прво и основно правило: хидрирајте се, хидрирајт се, хидрирајте се. Не излазите из куће без флаше воде, а њу, ако можете, носите у некој расхладној торбици, сада их је пуно на тржишту и нису скупе.

Хидрирање је први и најважнији корак у хлађењу. "Температура воде није битна јер ће је ваше тело загрејати. Ако ваше тело пати од врућине и треба да се охлади, то не може без довољно влаге, јер се тело хлади знојењем", рекао је за ЦНН Вендел Портер, виши предавач емеритус пољопривредног и биолошког инжењерства на Универзитету Флорида. 

Основна опрема за напоље
Носите шешир или капу.
Носите наочаре.
Носите светлу одећу од природних материјала.
Распршивач са водом или неком фином течношћу.
Набавите портабл вратни вентилатор на батерије.

Температура у затвореном не сме да прелази 30. подељак
Расхладите просторије у којима боравите, нарочито уколико у њима бораве деца, труднице, особе страрије од 60 година, те особе са хроничним здравственим тегобама – у кући температура не би требало да прелази 30 ⁰Ц у току дана, односно 24 ⁰Ц у току ноћи.

Боравите у најхладнијој просторији
Боравите у најхладнијој просторији свог стана или куће, нарочито ноћу.

Ноћу широм отворите прозоре
Искористите свежији ноћни ваздух како бите расхладили свој дом. Ако је могуће, током ноћи и раних јутарњих сати оставите све прозоре отвореним, са подигнутим ролетнама, како бисте простор адекватно проветрили и расхладили.

Спустите ролетне на сунчаној страни
Смањите количину врућег ваздуха која улази у ваш дом. Ставите засторе, драперије или тенде на прозоре који су изложени сунцу у току дана.

Мокри пешкири
По просторији можете распоредити и мокре пешкире, али тиме се повећава влажност ваздуха.

Клима никако на мање од 7 степени
Уколико имате клима-уређај, затворите врата и прозоре да не трошите више енергије него што је потребно. Подесите температуру тако да не буде нижа од 7 ˚Ц у односу на спољну.

И вентилатори помажу али до одређене температуре
Електрични вентилатори могу пружити олакшање и освежење, али ако је температура ваздуха изнад 35 ˚Ц, они неће спречити настанак здравствених потешкоћа везаних за велике врућине.

Гасите светла и уређаје које не користите
Сијалице и многи електрични уређаји додатно ослобађају топлоту и греју околни ваздух, искључите из струје све оне уређаје које не користите. Обчне сијалице замените ЛЕД сијалицама.

Шта ако немате климу?

Користите хладан туш, каду и специјалан сапун
Хладно туширање или купка помаже у хлађењу вашег тела снижавањем основне температуре. За екстра хладну експлозију, пробајте сапун од пеперминта. Ментол у уљу пеперминта активира мождане рецепторе који вашем телу говоре да нешто једете или осећате да је хладно.

Користите хладне крпе на врату или зглобовима
Ставите хладну крпу за прање или кесе са ледом (паковања) на запешћа или је огрните око врата да бисте охладили тело. Ове пулсне тачке су области где су крвни судови близу коже, тако да ћете се брже охладити.

Спавајте у прозрачној постељини
Памук је један од материјала који највише пропушта ваздух, тако да памучни чаршави или ћебад могу да вам помогну да се расхладите током ноћи. Што је мањи број нити памука, то је више прозрачно..

Спавајте у подруму
Ако не можете да преспавате целу ноћ јер вам је превруће, покушајте да спавате негде поред спаваће собе, ако је то опција. Топлота расте, па ако имате нижи или подрумски ниво у свом дому, поставите привремени простор за спавање тамо да бисте осетили ниже температуре ноћу.

Не хладите и не замрзавајте ћебад или одећу
Уобичајени савети да останете хладни без клима-уређаја укључују расхлађивање или замрзавање мокрих чарапа, ћебади или одеће, а затим њихово ношење док спавате. Али то није добра идеја, рекао је Портер.
Због „количине енергије коју могу да апсорбују из вашег тела те ноћи, биће топли за само неколико минута“, рекао је он. А онда бисте имали влажне ствари које би вам упропастиле душек.

Затворите врата просторија које не користите
Ако нико не користи просторију која нема вентилационе отворе или регистре, затворите врата тог простора да хладан ваздух буде ограничен само на делове куће.

Користите аспиратор у кухињи и/или купатилу
Окрените прекидач за издувни вентилатор у вашој кухињи да бисте повукли врући ваздух који се диже након кувања или у купатилу да бисте извукли пару након туширања.

Кувајте ујутру, са спорим шпоретом или напољу
Топлота из пећнице може се проширити по вашој кући. Држите топлоту централизованом у једној области, као што је спори шпорет. Или, кувајте на отвореном на роштиљу да задржите топлоту напољу.

Уживајте у замрзнутим посластицама
Једење сладоледа или сладоледа да се охлади може на тренутак помоћи. Али немојте претерати са шећером ако сте прегрејани или постоји опасност да се прегрејете. Шећер би покренуо ваш метаболизам и почели бисте да се осећате изнутра вруће.

Учланите се у библиотеку и обилазите продавнице
Уколико вашу кућу не можете адекватно да расхладите, проведите два до три сата дневно у неком другом расхлађеном простору (нпр. у некој јавној згради – библиотека, тржни центар и сл)

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas