Ове недеље обележен је Светски дан чоколадне торте. Постојање оваквог дана сигурно је обрадовало све истинске љубитеље чоколаде.
Како је почела историја чоколадне торте?
Чоколадни колач је са нама нешто више од 150 година, а први пут је дошао на сцену 1764. године, када је откривено да млевење зрна какаоа, између тешких каменчића, производи какао прах, који је потом могао да постане чоколада.
Прочитајте још: МИНИ МАУС ће први пут у историји да ПРОМЕНИ ОДЕЋУ: Облачи је чувена креаторка (ФОТО)
Прошло је 60 година пре него што је Конрад Ван Хоутен открио метод којим је могао механички да извуче маст из какао течности која је производила какао путер. Укратко, овај човек је разлог што је чоколада заправо приступачна! Од овог тренутка па надаље, врсте колача и технике које су укључене у њихову прављење само су се шириле, тако да постоје десетине врста колача на врху оригиналне „традиционалне“ чоколадне торте, пише Даyс Оф Тхе Yеар.
Некада људи нису конзумирали чоколаду као чврст слаткиш какав данас познајемо. Током ере 1830-их и 1840-их, то је првенствено било пиће које се мешало са водом, па чак није била ни слатка као данас. Наводно је то био горак напитак који би се обично конзумирао ујутру.
Први рецепт за чоколадну торту појавио се у кувару Елизе Лесли из 1847. Ни према том рецепту још увек није добијен данашњи облик торте
Прочитајте још: Чувени руски психолог Михаил Литвак: 18 правила која вам могу ОКРЕНУТИ ЖИВОТ за 180 степени
Било би ситних комадића отопљене чоколаде у целом њеном језгру, пружајући искуство топљења у устима у коме би људи и данас веома уживали. Током година рецепт се усавршавао, па је временом почео да личи на онај какав данас познајемо.