Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 начина да натерате друге да вас поштују без иједне речи: Урадите овако и видећете како растете у њиховим очима

Доносимо вам 7 начина да натерате друге да вас поштују без иједне речи.

1724923752_shutterstock_1030868155.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Сви желимо да нас поштују, било у личним односима или у професионалном окружењу. Али поштовање није нешто што се даје бесплатно. Не можемо натерати друге да нас поштују; уместо тога, морамо да заслужимо њихово поштовање. Можда мислите да заповедање поштовања захтева да будете гласни и заузимате простор, али у стварности, поштовање можете стец́и ако будете тихи.

Ево 7 начина да натерате некога да вас поштује без иједне речи

1. Имајте самопоштовање

Начини на које допуштамо људима да се опходе према нама зависе пре свега од тога како се понашамо према себи. Без самопоштовања, не можемо очекивати да нас други поштују. Самопоштовање је начин на који ценимо себе и препознајемо и задовољавамо сопствене потребе. Самопоштовање показује се у способности особе да одржи границе и сматра себе одговорном за своје вредности.

Да бисте имали самопоштовање, морате веровати у своју вредност, што је често лакше рец́и него учинити. Изградња јачег осец́аја самопоштовања може се постиц́и малим корацима који се могу предузети.

Уместо да себе рушите због грешака, признајте да те грешке нису све оно што јесте. Окрените сценарио на негативну самоговору тако што ц́ете себи честитати на постигнуц́има. Усредсредите се на своје предности и прихватите своје тачке раста, а истовремено сте спремни да радите на позитивним променама.

Начин на који се појављујемо одређује како нас други виде.

2. Слушајте друге

Натерати некога да вас поштује има мање везе са увек изражавањем свог мишљења, а више са допуштањем другима да поделе оно што мисле. Знати да слушате често се сматра меком вештином, али је од суштинског значаја за успостављање јаких, поверљивих односа.

Бити добар слушалац помаже вам да успоставите снажне везе са колегама на радном месту и са пријатељима, члановима породице и романтичним партнерима. Можете побољшати своје вештине слушања тако што ц́ете бити потпуно присутни и посветити своју неподељену пажњу разговору који водите.

Други суштински аспекти активног слушања укључују размишљање о ономе што је речено без осуђивања и потврђивање особе која говори, чак и ако се не слажете са њом.

Када знате како да ефикасно слушате, људи ц́е доц́и код вас за упутства и поштовати вас и ваше мишљење.

3. Поштујте своје и туђе време

Кажу да је време ресурс којег нико нема довољно, тако да поштовање времена људи увелико утиче на то да и они поштују вас. На радном месту то значи почетак и завршетак састанака на време. Потрудите се да будете сажети и јасни у ономе што комуницирате.

Уштедите време својим колегама тако што ц́ете препознати који су састанци кључни у односу на састанке на којима се информације могу сажети у е-поруци. Ако сте на лидерској позицији, поштујте време свог тима мењајуц́и своја очекивања. Не очекујте да ц́е запослени одговорити на поруке након завршетка радног дана. Охрабрите их да раде своје радно време и одмах изађу, како би се могли усредсредити на друге делове свог живота.

Поштовање времена људи показује да вам је стало до њих и навешц́е их да поштују и вас.

4. Говор тела

Начин на који представљамо шаље поруку о томе како видимо себе. Погрбљење, прекрштање руку, погрбљена рамена и врпољење су сви знакови да сте нервозни, несигурни или да вам је непријатно у сопственој кожи.

Насупрот томе, када покажете самопоуздање говором тела, људи ц́е одмах видети колико високо мислите о себи. Радите на свом држању тако што ц́ете се усправити и повуц́и рамена уназад. Размислите: поза моц́и. Нагните браду нагоре и опустите мишиц́е лица. Нека ваш спољашњи изглед одражава вашу унутрашњу снагу.

5. Успоставите контакт очима

Још један аспект изазивања поштовања кроз говор тела зависи од начина на који гледате на људе. Када уђете у собу, да ли гледате доле? Да ли дозвољавате да вам очи скенирају од особе до особе, као да не можете да одлучите на кога да се фокусирате? Ако јесте, преносите идеју да не знате где припадате.

Када разговарате са неким, дајте му простора, али га гледајте у очи. Омекшајте свој поглед, тако да не буљите колико се повезујете са њима. Поштовање се зарађује тако што покажете да сте присутни и свесни, што произилази из директног гледања на људе.

6. Чврсто руковање

Сви смо искусили непријатност руковања са неким коме та акција није баш пријатна. Њихова рука има тенденцију да остане опуштена, што доводи до ужасног млитавог руковања.

Студија неуронауке је доказала да је руковање веома важно за добар први утисак. Као што је Санда Долкос, један од водец́их истраживача, приметила, снажно руковање "Не само да повец́ава позитиван ефекат ка повољној интеракцији, вец́ и умањује утицај негативног утиска... Будите свесни снаге руковања." Чврсто руковање даје људима до знања да сте сигурни и способни и негује поштовање.

7. Емоционална контрола

Научити да имате контролу над сопственим емоцијама, посебно у окружењима са појачаним интензитетом, кључан је део навођења људи да вас поштују.

Замислите шефа који виче на свој тим. Да ли њихов експлозивни бес тера да их запослени поштују или сеје семе сумње у способности њиховог шефа? Сада размислите о вођи који реагује на напетост тако што пројектује мирну енергију. Они су ти који изазивају поштовање.

Учините да вас људи поштују тако што ц́ете регулисати своје емоције. Примери стратегија емоционалне регулације укључују вежбање дисања, свесност и боравак у садашњости, одлазак на терапију и паузе када су вам потребне.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas