Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОПУСТИ СЕ И ГЛЕДАЈ: Ситуацијe у којима људима падају маске

Ако процените човека у обичним животним ситуација, спречићете болна разочарања

1718877363_shutterstock_280555094.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Људи носе маске и многи људи нису онакви каквим се представљају. Наш став према другима често се формира не толико на основу објективних чињеница, већ на основу емоција, моралних уверења и субјективних идеја о одређеној особи. Због тога можемо бити преварени и зближити се са токсичним људима због којих бисмо могли да патимо у будућности. Василиј Шуров, психијатар и психотерапеут, говори о томе које ситуације помажу да се човек боље упозна и открије његова права личност.

При упознавању и зближавању са људима често нас ометају психолошке пројекције. Људима приписујемо карактерне особине и врлине које они заправо немају, своја очекивања и идеале преносимо на њих. А да бисмо нкога упознали, највише помаже посматрање његовог понашања и поступака у значајним ситуацијама – и посебно када се ти догађаји понављају.

Стресне ситуације

У случају изненадне опасности и стреса, особа не може да се понаша по устаљеним обрасцима нити да се сакрије иза друштвено прихватљивих маски. Мора брзо да процени ризике и донесе одлуке за себе и друге.

Како ће се ваш пријатељ или колега понашати у стресној ситуацији? Да ли ће успети да задржи емоционалну и бихејвиоралну самоконтролу – или ће постати раздражљив, груб и хистеричан; прихватити одговорност или покушати да пребаци одлуке на друге; показати лидерске квалитете и бити спреман да се повинује упућенијем - или неће радити ни једно ни друго и само тражити кривце?

Због тога су активне игре, заједничке шетње и такмичења са колегама (теам буилдинг) толико популарни у корпоративној култури. Такви тренинзи вам помажу да схватите да ли се вашим саиграчима може веровати и за шта су способни у ванредној ситуацији.

Понашање у сукобу

Несугласице су нормалне. Оне вам помажу да се боље упознате, уче вас да препознате потребе и жеље одређене особе, правилно браните свој став и проналазите компромисе. Али неки људи у сукобима се драматично мењају:

дижу глас
изговарају увреде
манипулишу осећањем кривице и стида
обезвређују нечија осећања и потребе (Не измишљај! Превише си осетљив)
покушавају да понизе и изврше притисак на болне тачке противника (сећају се прошлости, указују на слабости и откривају личне податке добијене у поверљивом окружењу)

Ако се особа тако редовно понаша, то је добар разлог да размислите о томе – да ли је са њом могуће изградити продуктивно партнерство, снажно пријатељство или одржив однос?

Реакција на ваше губитке и неуспехе

Како ваш колега, пријатељ или рођак реагују када се нађете у незавидној позицији?
1. Да ли је саосећајан, нуди подршку, улива самопоуздање, помаже вам да објективно разумете ситуацију и да превазиђете грешке а да се не осећате кривим? Ако је тако, имате доброг пријатеља.

Или користи ваше неуспехе за "пријатељско исмевање“, подсећајући на њих у личној комуникацији и разговорима са странцима? Упорно покушава да нагласи вашу кривицу, набраја грешке, чак и када схвати да сте повређени? Оштро критикује под маском "пријатељске искрености“ и вређа се када покушате да прекинете разговор? Јасно је да се овако не понаша пријатељ ни добар човек.

Када се опусти и опије

И на крају, о човеку можете судии по његовом понашању у најопуштенијем стању: када зна да га нико (или ви посебно) не види или оцењује, када престане да се стиди према вама, када је под утицајем алкохола.

"Почели смо да живимо заједно. А он је просто непрепознатљив: код куће је постао оштар, груб, презиран...“; "Пио је и почео да прича ружне ствари о својим колегама и пријатељима, ругао се њима и мени, много се хвалио својим заслугама, понашао се грубо и дрско...“

Вера у најбоље, способност поверења и неспремност да се виде недостаци су лепе племените особине. Али често изазивају болне илузије и тешка разочарања. Без обзира на то колико дивна особа изгледа, важно је упоредити слику коју о њојимате у глави с објективним чињеницама.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas