Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАКОВИ ДА ВАС МУШКАРАЦ НЕ ПОШТУЈЕ: Ако мисли да на све има право, укључите аларм

Поштовање је кључ сваког квалитетног односа, али нсиу сви мушкарци одмалена учени да поштују. Мушкарци које родитељи нису научили да поштују жене имају ових 6 навика.

1726471972_shutterstock_2413641851.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Поштовање је основа сваке квалитетне везе, било да је реч о романси пријатељству или чак пословним односима. Оно је кључ за изградњу поверења, без којег је тешко замислити било какву трајну и стабилну повезаност међу људима.

Међутим, нису сви мушкарци од малих ногу учени поштовању, што се често манифестује кроз одређене обрасце понашања у одраслом добу. Они се суочавају с потешкоћама у показивању поштовања према другима, што може значајно да утиче на њихове односе. У многим случајевима, такав мушкарац постаје ходајућа “црвена заставица”. Без поштовања, темељи на којима се гради поверење лако се урушавају.

Како препознати мушкарца коме није усађен здрав осећај поштовања према другима, а посебно према женама?

Ово су неки од најчешћих сигнала да особа која вам се допада или са којом сте у (токсичној) вези није научена поштовању према вама и другима.

1. Мисле да на све имају право
Иако може звучати контроверзно, ако је у некој пристојној колилини, овај осећај да на нешто имате право, уопште није рђава особина. Људи који верују да заслужују боље и да су способни да остваре циљеве, често и успевају управо због тог уверења. Ипак, постоји танка линија између здравог самопоуздања и пренаглашеног осећаја да на све имате право.

Мушкарци који нису учени поштовању у детињству често осећају да заслужују много више него што реално могу да пруже. Стручњаци кажу да се тај осећај права манифестује као веровање да особа заслужује посебне привилегије или ресурсе, чак и када није уложила довољно труда или рада. Такви мушкарци верују да им све припада самим тим што постоје, а то се може негативно одразити на њихове међуљудске односе, јер ретко ко може толерисати овакво понашање на дуге стазе.

2. Реагују бурно када ствари не иду по њиховом
Један од сигурних знакова да мушкарац није научен поштовању јесте његова реакција на ситуације које не иду онако како је планирао. Уместо да покаже стрпљење и разумевање за туђе грешке или неочекиване околности, овакав мушкарац ће бурно реаговати, изазивати сцену и често драматизовати ситуацију.

Особе које су научене поштовању разумеју да у животу постоје ствари ван њихове контроле. Оне прихватају непредвидивост ситуација и не дозвољавају да их то превише поремети. Супротно томе, мушкарци који нису усвојили овај концепт често не прихватају стварност онакву каква јесте, што их доводи до беса, фрустрације и неспремности да се прилагоде.

3. Померају туђе границе
Поштовање граница је кључно у сваком односу. Границе су ту да штите лични простор и осећања сваке особе. Иако је ово свима јасно, мушкарци које родитељи нису научили поштовању, обично тестирају или чак прелазе туђе границе, уверени да имају право да их помере у своју корист.

За оваквог мушкарца, “не” није дефинитиван одговор, већ позив на манипулацију. Они границе не виде као нешто што би требало да се поштује, већ као изазов који треба да превазиђу. Овакав приступ односима може бити веома опасан, јер ствара динамику у којој особа чије се границе крше постаје несигурна и емоционално исцрпљена.

4. Не преузимају одговорност за сопствене поступке
Преузимање одговорности за сопствене поступке је знак зрелости и емоционалне интелигенције. Међутим, мушкарци који нису научени поштовању често избегавају одговорност, одбијајући да признају грешке или да се извине. Уместо тога, прибегавају емоционалној манипулацији – користећи технике попут гаслајтинга, пројектовања и окретања наратива, како би избегли било какву кривицу.

Такво понашање указује на недостатак самосвести и емпатије. Ови мушкарци често не препознају важност признавања грешака, што дугорочно нарушава њихове односе с другима. Непризнавање сопствене одговорности ствара атмосферу неповерења, јер људи око њих почињу да се осећају емотивно исцрпљено и несхваћено.

5. Сматрају да никоме ништа не дугују
Свако од нас има право на лични простор и слободу, и у одређеним ситуацијама је сасвим оправдано рећи да никоме ништа не дугујемо. Ипак, овакав став може постати проблематичан када се користи као изговор за непоштовање туђих осећања и потреба.

Мушкарци који нису научени поштовању често користе ову фразу како би оправдали себично понашање. Они заборављају да, иако можда нису дужни никоме да објашњавају, треба једни другима да искажу основну људскост и поштовање. Овакав недостатак емпатије може довести до проблема у односима, јер људи који их окружују осећају да се њихова осећања не узимају у обзир.

6. Недостаје им емоционална зрелост
Поштовање је уско повезано с емоционалном интелигенцијом, која се развија током живота. Иако родитељи играју кључну улогу у учењу основних вредности, емоционална зрелост је нешто што се може унапређивати у одраслом добу.

Мушкарци који у детињству нису научени да поштују друге, имају прилику да то науче кроз саморефлексију и рад на себи. Међутим, они који то одбијају често остају заробљени у сопственом свету, неспособни да се повежу са другима на дубљем, емотивном нивоу. Њихов недостатак поштовања према туђим осећањима одражава њихову неспособност да се емоционално развијају, што их чини емотивно незрелим особама.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas