Јаја су једна од омиљених намирница код многих. Често су део свакодневног јеловника, било да их припремамо самостално или користимо као додатак за припремање јела.
Али, сигурно сте приметили како се она разликују не само у величини, већ и у боји. Тако имамо смеђа јаја у свим нијансама, али и бела.
Прочитајте још: Ово је једно од ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА СРБА! Масаже доступне свима НОН СТОП, а тест на корону НЕ ТРЕБА (ФОТО)
Боја јајета зависи од врсте кокошке
– Гени кокошке бирају боју љуске. Наиме, пилићи са белим перјем полажу бела, а црвенкасто-смеђе полажу смеђа јаја – објашњава Тро.В. Буи генетичарка и професор на њујоршком Универзитету Корнел.
Фото: Депозит
Зашто има више белих јаја?
Она каже да раса Араукана, познатија као пилеће ускршње кокошке, дају јаја са љуском плаве нијансе. Дакле, све је у генетици, а разлике заправо нема. Међутим, ако не постоји разлика у укусу, зашто се онда у продавницама налазе у различитим кутијама?
Прочитајте још: Када су се у СРБИЈИ појавила ПРЕЗИМЕНА и како су настајала? Имамо одговоре
Заправо реч је о цени узгоја различитих кокошки. Кокошке које носе смеђа јаја обично су веће, те су трошкови њиховог узгоја и исхране пуно већи, док су беле кокошке приступачније и исплативије за производњу.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ