Последње две деценије соја се пропагира као једна од најздравијих намирница, али најновија истраживања показују да сојино уље, ако се редовно узима, може изазвати неуролошке промене у мозгу, чак и аутизам и деменцију
Тим истраживача са Универзитета у Калифорнији који неколико година проучава утицај сојиног уља на здравље људи, раније је открио да оно подстиче појаву дијабетеса и гојазности, а недавна студија којом је установљено да ово уље утиче на здравље мозга, шокирала је све који су окренути правилној исхрани.
Прочитајте још: ПЕТ намирница из кухиње могу да обришу боре као ГУМИЦОМ
Истраживање објављено у научном магазину “Ендоцринологy” показало је да конзумирање сојиног уља утиче на подручје мозга које је кључно за регулисање расположења и понашања.
Експеримент на мишевима
Сојино уље утицало је и на више од 100 гена мишева (на којима је рађен експеримент), укључујући и један за контролу окситоцина, хормона љубави и везивања. Наиме, мишеви храњени сојом показали су нижи ниво окситоцина у хипоталамусу - делу мозга кључном за расположење.
Сојино уље повећава могућност многих обољења као што су Алцхајмер и Паркинсон.
Узимајући у обзир научне доказе, аутори истраживања верују да би сојино уље могло да повећа ризик од Паркинсонове болести, Алцхајмерове болести и аутизма. Вођа истраживања Пунамјот Дол поручио је да се, смањи потрошња сојиног уља, чак и оног које има нижи садржај линолне киселине, па је наводно здравије за срце.
Прочитајте још: Целулит није само естетски проблем! Добро обратите пажњу, јер иза свега може да се крије ДИЈАБЕТЕС
Уље исцеђено из семенки соје данас се користи у свему, од припреме брзе хране до хране за животиње, чак и у дечијим кашицама и соковима. Иако га највише користе Американци, ово уље се више присутно и у другим земљама.