· · Komentari: 0
NAUKA

Nakon što pročitate TEKST, više nikada nećete jesti POMFRIT na isti način

Poslednje dve decenije soja se propagira kao jedna od najzdravijih namirnica, ali najnovija istraživanja pokazuju da sojino ulje, ako se redovno uzima, može izazvati neurološke promene u mozgu, čak i autizam i demenciju

Depositphotos_157197570_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Tim istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji koji nekoliko godina proučava uticaj sojinog ulja na zdravlje ljudi, ranije je otkrio da ono podstiče pojavu dijabetesa i gojaznosti, a nedavna studija kojom je ustanovljeno da ovo ulje utiče na zdravlje mozga, šokirala je sve koji su okrenuti pravilnoj ishrani.

Pročitajte još: PET namirnica iz kuhinje mogu da obrišu bore kao GUMICOM

Brza hrana
Posebno je opasno jesti pomfrit koji se u restoranima brze hrane prži u sojinom ulju, a sadrže ga i pite. Ovo ulje je i glavni sastojak kora za picu i drugih "zdravih" peciva.

Istraživanje objavljeno u naučnom magazinu “Endocrinology” pokazalo je da konzumiranje sojinog ulja utiče na područje mozga koje je ključno za regulisanje raspoloženja i ponašanja.

Eksperiment na miševima

Sojino ulje uticalo je i na više od 100 gena miševa (na kojima je rađen eksperiment), uključujući i jedan za kontrolu oksitocina, hormona ljubavi i vezivanja. Naime, miševi hranjeni sojom pokazali su niži nivo oksitocina u hipotalamusu - delu mozga ključnom za raspoloženje.

Sojino ulje povećava mogućnost mnogih oboljenja kao što su Alchajmer i Parkinson.

Uzimajući u obzir naučne dokaze, autori istraživanja veruju da bi sojino ulje moglo da poveća rizik od Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti i autizma. Vođa istraživanja Punamjot Dol poručio je da se, smanji potrošnja sojinog ulja, čak i onog koje ima niži sadržaj linolne kiseline, pa je navodno zdravije za srce.

Pročitajte još: Celulit nije samo estetski problem! Dobro obratite pažnju, jer iza svega može da se krije DIJABETES

Ulje isceđeno iz semenki soje danas se koristi u svemu, od pripreme brze hrane do hrane za životinje, čak i u dečijim kašicama i sokovima. Iako ga najviše koriste Amerikanci, ovo ulje se više prisutno i u drugim zemljama.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.