Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАУЧНИЦИ ДОКАЗУЈУ: Мушки и женски мозак ипак другачије "раде"

Питање да ли мушки и женски мозак различито функционишу деценијама изазива полемику. Док многи академици тврде да околина, а не биологија, обликује начин на који размишљамо и које емоције осећамо, најновије истраживање показује да заправо постоје разлике у активности мозга између мушкараца и жена, што може бити врло корисно за будућа истраживања.

1708765528_245609_shutterstock-407449390_ls.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

До сада, никада није било доказа који би сугерисали да унутрашњи рад мозга мушкараца и жена функционише другачије, али научници са Универзитета Станфорд су помоћу вештачке интелигенције открили да је могуће разликовати полове на основу одређених области мозга, која су названа "жаришта".

Налази показују да постоје кључне разлике у "мрежи подразумеваног режима", односно различите реакције делова мозга који нам помаже у интроспекцији и враћању сећања, а активност стриатума и лимбичког система, који су укључени у памћење, регулисање емоција и стварању навика, такође су били показатељи различитости у функцијама мозга код полова, преноси "Дејли мејл".

Програм вештачке интелигенције је користио више од хиљаду снимака мозгова, помоћу којих је успешно предвидео пол власника мозга у више од 90 одсто примера. Ови скенови мозга дошли су од мушкараца и жена у САД и Европи, што сигерише да би АИ модел могао да препозна полне разлике чак и када постоје други фактори, попут језика, исхране и културе. 
Мушкарци заиста имају бољу оријентацију у простору, тврде научници, а разлог би вас могао изненадити

"Кључна мотивација за ову студију је да пол игра кључну улогу у развоју људског мозга, старењу и манифестацији психијатријских и неуролошких поремећаја", рекао је у званичном саопштењу један од аутора студије Винод Менон, професор психијатрије и бихејвиоралних наука на Станфорду.

"Ово је веома јак доказ да је пол чврста детерминанта организације људског мозга", рекао је Менон. Осим што су разликовали мозак мушкараца од мозга жена, научници су покушали да виде да ли АИ може уз помоћу снимака да предвиди колико ће учесници добро обавити лабораторијски когнитивни тест. 

Оно што су открили је да један модел вештачке интелигенције није могао да предвиди успех обе групе у исто време, али је засебни модел могао само да предвиди перформанс групе мушкараца, док је и други модел могао само да процени перформанс жена.  

"Ови модели су заиста добро функционисали јер смо успешно раздвојили узорке мозга између полова", рекао је Менон. Са овим резултатима, научници су потврдили још један доказ који подржава идеју да пол обликује мозак. Истраживачи су рекли да су оптимистични, јер верују да ће овај рад помоћи да се боље проучавају стања мозга која различито утичу на мушкарце и жене.

"Идентификовање доследних полних разлика у здравом мозгу одраслих је кључни корак ка дубљем разумевању утицаја пола код психијатријских и неуролошких поремећаја", додао је он.

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas