Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНА САВРШЕНЕ ЛИНИЈЕ ХЕЛЕН МИРЕН: Глумица изгледа невероватнно у 8. деценији захваљујући следећим вежбама

Активности за одржавање линије после 50. године не морају бити исцрпљујуће, а то доказује програм Хелен Мирен, која у 8. деценији има девојачку линију

1721817642_helen-miren.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Глумица Хелен Мирен пркоси и годинама и гравитацији. „Не знате колико сте способни док сами себи не поставите изазове“ изјавила је она говорећи о виталности за Е! Неwс. Тада је напоменула дао је њена мајка веровала да се не треба бојати старења, а то је једно од правила за живот пренела на њу. Зато и у 78. години тело наставља да негује једноставним вежбама и не да му да се успори и клоне.

Док аеробне вежбе попут ходања, пливања или вожње бицикла могу побољшати здравље срца и крвних судова, смањујући ризик од срчаних болести и можданог удара, редовна физичка активност помаже у одржавању здраве телесне тежине, што је важно за превенцију разних хроничних болести попут дијабетеса и високог крвног притиска. Будући да физичка активност подстиче отпуштање ендорфина, хормона који побољшавају расположење, њоме се могу смањити симптоми анксиозности и депресије те побољшати квалитет сна.

Хелен Мирен сваког дана одваја тек 12 минута за вежбање, а оно што тада чини не захтева посебну снагу и велика већина људи и у позним годинама може да учини исто. С годинама долази до губитка мишићне масе, што може смањити снагу и покретљивост. Редовно вежбање помаже у очувању и изградњи мишића, што олакшава свакодневне активности.

Вежбе којих се глумица годинама придржава осмислила је канадска војска 50-их година 20. века, а намењене су особа које су биле стациониране у базама без опреме за вежбање. Такозбван XБX вежбе обухватају десет основних радњи попут склекова, скокова увис, трбушњака, али и истезања које осигурава одржавање функционалне мобилности. Идеалне су и за оне појединце који размишљају о повратку у теретану или неком другом типу активности, а не сматрају се довољно спремним.

Према упутствима Фитандwелл магазина, вежбе изводите следећим редом:

Додиривање ножних прстију – 5 понављања. Савијање у куковима и додиривање ножних прстију равним рукама.
Подизање колена – 8 понављања са сваке стране. Устајући, привуците колено до груди док балансирате на једној нози.
Бочно савијање – 5 понављања на сваку страну. Стопала у ширини рамена; подигните једну руку изнад главе, а другу спустите до колена.
Кружне вежбе за руке – 12 са сваке стране. Задржите тај став у ширини рамена и ротирајте руку у широком кругу, лакат испружен.
Трбушњаци – 5 понављања. У сваком понављању урадите минимално 10 трбушњака, а не можете ли одмах одрадити 5 понављања, прве недеље урадите 3.
Подизање груди и ногу – 5 понављања. Лезите лицем према доле и подигните прса и колена од пода у танак лук, тако да ваш стомак буде једина ствар која додирује под.
Бочно подизање ногу – 5 понављања на сваку страну. Окрените се на једну страну и, држећи ногу равном, подигните је под углом од 45 степени.
Склекови – 5 понављања. Ако први пут радите склекове, олакшајте себи тако да клекнете, а затим из положаја мачке спуштате тело као у склеку према поду. Имате ли слаба колена, тада користите прозорску даску. Ставите руке на прозорску даску у ширини рамена. Прсти треба да буду усмерени нагоре или благо према ван. Одмакните ноге уназад тако да будете у косом положају, с телом у равној линији од главе до пета. Стопала треба да буду благо размакнута. Полако савијте лактове, спуштајући грудни кош према прозорској дасци. Лактови би требало да иду под углом од приближно 45 степени у односу на тело. Гурните се натраг у почетни положај исправљајући лактове. Пазите да задржите равну линију тела и да не допустите да доњи дио леђа потоне или да се бокови подигну.
Подизање ногу – 5 понављања. Лежећи на леђима, држите ногу равно и подигните је равно према горе за 90 степени.
Трчање и скок – 50 понављања, плус један скок. Трчите у месту, бројећи кораке. На 50, савијте колена, испружите руке уназад и направите велики двоножни скок, истежући руке у ваздух.

Запамтите како током сваког вежбања треба ослушкивати тело. Ако су вам неке вежбе претешке или их не можете учинити због своје мобилности, знајте како се разгибавати можете и благим вежбама истезања. Чак и ако нисте у стању да будете активни попут Хелен Мирен, вреди послушати њен савет и чувати своје тело. А најједноставније (и финансијски безболно) решење јесте кретање – већ 30 минута дневно чини чуда. Важно је допустити телу рутину покрета и оно ће вам бити дугорочно захвално.

(Сенса.сторy.хр)

БОНУС ВИДЕО:

 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas