Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како санирати опекотине од сунца на природан начин? Од овсеног брашна до пасте за зубе

Опекотине од сунца могу да буду опасне

1720347988_shutterstock_2435434061.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

У новом истраживању које је спровео Wелл Пхармацy, трећина испитаника у добу од 18 до 24 године рекла је да је у реду мало поцрвенети, док су неки закључили да црвена кожа није ништа лоше јер, како кажу, с временом потамни.

Свима нам се десило да изгоримо на сунцу, али податак да осам од десет особа генерације З верује да је нормално или прихватљиво изгорети током одмора забринуло је стручњаке.

Ако ипак добијете опекотине од сунца, лекови против болова који се издају без рецепта могу да помогну да се бол смањи. Ставите хладне облоге и крему или спреј намењен за употребу после сунчања на захваћена подручја. Клоните се сунца док опекотине у потпуности не прођу, поручују стручнајци.

Ево шта још можете да предузмете када претерате са сунчањем.

Прво је охладите

За почетак радите оно што бисте са било којом врстом опекотине - охладите је. Квасите сваки предео са опекотином хладном водом или хладном облогом петнаест минута. Хладноћа смањује отицање и одводи топлоту са ваше коже.

Ако имате црвенило свуда по телу, потопите се у прохлађену купку у коју сте додали овсено брашно. Можете купити готов производ или фино самлети шољу овса у апарату за млевење хране и додати га води.

Зелени чај садржи састојке који помажу да се кожа заштити од оштећења ултраљубичастим зрачењем и да се смири запаљење, те га можете користити као облоге. Скувајте лонче зеленог чаја, сачекајте да се охлади, потопите крпу у чај и користите је као облогу.

Употребите и расхлађујуће, мирисне особине нане да бисте умирили црвенило од сунца. Можте да направите чај од нане или додате две капи уља од нане у шољу млаке воде. Охладите ову смесу, натопите њоме меку крпу и нежно квасите место са опекотином.

Средства за умирење болова

Посебно болна места која су страдала од сунца нежно истрљајте кришкама краставца или кромпира. И краставац и кромпир садрже једињења која хладе и помажу да се смањи оток.

Сирће такође има умирујуће дејство, оно помаже да се ублаже бол, свраб и запаљене. Потопите неколико листова кухињског убруса у бело (алкохолно) или јабуково сирће и положите их на маста са опекотинама. Оставите их тако док се папир не осуши и понаваљте третман онолико често колико вам прија. Ако вас опекотина сврби, окупајте се у прохлађеној води којој сте додали две шоље сирћета.

Бол смирују и капсуле витамина Е, поломите једну и ставите на кожу.

Ставите премаз

Мазање јогуртом или киселим млеком је добро позната метода за санирање опекотина од сунца, јер ублажава симптоме попут пецкања и осећаја затегнуте коже. У напреднијој варијанти прекријте опекотину пастом направљеном од јечма, куркуме и јогурта, употребљавајући једнаке делове сваког од њих. Овај мелем осим што умирује и хидрира иритирану кожу, уједно смањује упалу.

Цвенилом захваћену очистите чајем од камилице, а потом ставити мешавину беланцета, меда и хемемелиса, или само један од њих.
Ставите танак слој чисте алое вере на болну кожу, користећи или свеже исечено парче биљке или гел који можете купити у апотекама. Ако купујете гел, уверите се да је стопроцентно чиста алое вера.
Пробајте са стављањем креме која садржи кантарион као мелем за опекотине: ова лековита биљка има антисептичка и својства умирења бола, а вековима се користи за лечење рана и опекотина. Ако, међутим, узимате ову биљку орално, морате се држати даље од сунца, јер она чини кожу остељивом на УВ зраке.
Кажу да паста за зубе ублажава бол код мањих опекотина и позната је по томе да зауставља настајање пликова.
Да ли позвати лекара?

Одмах позовите лекара (или хитну помоћ) ако је особа која има опекотину од сунца конфузна и дезоријентисана или је преслаба да би стајала. Такође позовите лекара ако су присутни веома велики пликови (више од 1,5 цм у пречнику) или знаци инфекције на оштећеној кожи, као што су гној, црвене бразде или растућа осетљивост коже. Децу са озбиљним опекотинама треба одмах одвести код лекара.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas