Најбољи трик за кисели купус
Спремање зимнице је почело, а поред традиционалног спремања ајвара, скоро свако домаћинство спрема и кисели купус. Уколико сте почетник, доносимо вам сва правила за кисељење купуса како би ваша зимница била свежа месецима:
Прочитајте још: Приликом прављења АЈВАРА сви праве ову грешку
Најједноставији рецепт за кисељење купуса
На 30 кг купуса ставља се килограм соли. Скину се први листови, на корену се ножем зареже крстић и главице се ређају у буре. С обзиром да су округле и да их је немогуће лепо сложити, неколико главица купуса треба пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би све главице чврсто стајале.
Затим се налива вода у буре, тако да буде два прста изнад главица на врху, па се одозго стави дрвени или пластични притискач.
Тикови за најбољи кисели купус:
Преко притискача људи обично стављају камен или већу теглу напуњену водом, и то је у реду када је буре пуно до врха. Али, ако вам је остало простора, ризикујете да се купус брже поквари, због дотока ваздуха. У овом случају најбоље је напунити већу најлон кесу водом и ставити је преко купуса.
Без претакања расола
Да не бисте морали да претачете расол, предлажемо следећи трик - преко притискача или кесе с водом раширите гушћу памучну крпу, па на њу ставите још соли. Тако ће се со полако отапати и падати до дна бурета.
Температура је важна
Док се не укисели (око месец дана), купус мора да стоји на собној температури. Не сме да буде много хладно. На хладније место купус треба преместити касније, где температура не би требало да прелази 5 степени (подрум, гаража...)
Прочитајте још: Уз помоћ овог трика ћете уштедети и време али и мање умазати руке: Откривамо најлакши начин да ОЉУШТИТЕ ПЕЧЕНЕ ПАПРИКЕ
Контролишите количину воде
Током месец дана кисељења повремено треба контролисати количину воде у бурету, нарочито првих дана. Купус не сме да буде ван воде, па је доливајте по потреби. Ако користите камен или теглу, обавезно их испирајте бар сваки други дан.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ