Спанаћ спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок ниво нитрата, које ресорбује из земље преко корена.
Када спанаћ одстоји, посебно ако је термички обрађен, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења претварају у нитрите.
Прочитајте још: Жуманце или беланце? Шта треба јести у већој количини, јер разлика постоји
Они су опасни јер се у организму спајају с аминима и стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутрициониста Дагмар вон Крам.
Прочитајте још: Један за купус салату, други одличан уз тропско воће... Шта све нисте знали о ЗАЧИНИМА?
Ако само кратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не морате да се бринете, рекла је Вон Крам, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ