Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena.
Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite.
Pročitajte još: Žumance ili belance? Šta treba jesti u većoj količini, jer razlika postoji
Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar von Kram.
Pročitajte još: Jedan za kupus salatu, drugi odličan uz tropsko voće... Šta sve niste znali o ZAČINIMA?
Ako samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je Von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU