Колико пута сте се поштено исплакали док сте сецкали црни лук за омиљено јело? Али и за то постоји једноставно решење. Веровали или не, употреба појединих етеричних уља може да спречи сузе у очима.
Наиме, у чинију с топлом водом додајте есенцијално уље каранфилића и ставите поред радне површине на којој сечете црни лук. Можете да сипате и неколико капи цитрусног етеричног уља, па ће сецкање црног лука бити лакше, брже и без суза. Помаже и ако пустите воду да тече са славине док сецкате лук.
Прочитајте још: Шареним папиром облепите кутију за кутију и направити КОРИСНУ СТВАР
Да ли знате зашто треба опрати пиринач пре кувања? Постоји више разлога за то, а главни је, наравно, да бисмо га очистили од прљавштине и прашине која се накупила на њему. С обзиром на то да је пиринач из кесица помало дехидриран, приликом испирања на неки начин долази до рехидратације, тачније зрна почињу да апсорбују воду.
Трећи разлог је вероватно најнеочекиванији, али можда и најважнији. Док пиринач пролази кроз процес обраде, скробни остаци се задржавају на спољашњости сваког зрна.
Увек оперите пиринач пре кувања због овог шокантног разлога.
То су ситни прашкасти делови које можемо да осетимо под прстима, а ако тако кувамо пиринач он ће добити благо густу и лепљиву текстуру која није идеална за исхрану. Приликом прања пиринча, тај остатак се скида.
Најчешће лимун чувамо у чинији са воћем на собној темепратури, а то је погрешно. Већ после седам дана стврднуће се, тешко ћет се цедити сок из њега, а изгубиће и неке драгоцене хранљиве материје.
Прочитајте још: Немате вагу у кухињи? Нема проблема, постоји други начин да измерите шта желите
Да би лимун остао свеж и до месец дана, најбоље би било да га чувате у фрижидеру и то у затвореној пластичној кеси, јер у супротном неће бити ефекта. Испробајте овај трик, видећете разлику.