Три трика која непогрешиво откривају да ли је лубеница зрела и да ли је слатка
Ако не знамо да изаберемо лубеницу која је добра и зрела, остајемо осуђени да нам продавац каже да је одлична баш та за коју смо се ухватили, јер хоће да прода све, и слатке и киселе, и зреле, и незреле.
Сви ми волимо да се правимо паметни, и стручно прегледамо лубенице кад купујемо а продавац сигурно препозна незналицу у секунди.
Прави зналац се неће ухватити за погрешну – нема шансе.
Ова три трика непогрешиво откривају да ли је лубеница зрела и да ли је слатка:
1. Прво треба утврдити да ли је лубеница зрела. Ако је пожутела с неке стране, то значи да јесте. Често има и неку врсту пукотине на том месту, јер то је место где је била наслоњена на земљу и ако ту није жута, значи да је прерано убрана. Сељаци воле да их уберу раније, јер тако имају више времена да их продају. Ако их уберу кад су зреле баш како треба, треба их брзо и појести или ће пропасти.
2. Погледајте да ли има по себи „ожиљке“ браон боје који личе на мрежу. Када пчеле опрашују цвет лубенице, оне оштете мембрану и од тога настају те мреже, касније кад лубеница порасте. Што више је било опрашивања, то је лубеница слађа.
3. Црне тачке и кружићи на кори не значе да су то направили инсекти, нити да лубеница трули, већ да има пуно шећера, односно да је слатка.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ