Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА ЗАПРШКА: Без уља и брашна, идеална за свако кувано јело

Када је напољу топло као што је ових дана, сигурно вам није до хране. Ипак, добро је да се хидрирате и уз помоћ хране, јер многе намирнице садрже велики проценат воде, зато је добро јести доста воћа и поврћа, али немојте заборавити и нешто "на кашику".

1721559655_Untitled.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Међутим, овакво јело може бити набијено калоријама због стандардне запршке од брашна.
Додаје јелу калорије из масти. Негативна страна запршке је што њоме обогаћујемо јело калоријама које највећим делом потичу из масти. Такође, јело направљено са запршком теже се вари него исто јело у које није додана запршка.

Приликом пржења на уљу на високој температури молекули скроба постају обавијени уљем и систем за варење се мора мучити како би их разградио. Због тога запршка код неких особа може изазвати пробавне сметње попут надутости, тегоба у желуцу, пролива и слично.

Здраве запршке од поврћа и житарица

Уместо класичне запршке може се узети део поврћа или махунарки из јела које желимо угустити, пропасирати га и вратити га назад у шерпу. Ова је метода погодна за припрему варива од пасуља. Густину може дати и раскувано поврће са скробом попут кромпира или шаргарепе, тако што се нарендају и додају у јело приликом кувања.

За варива су одличне и житарице попут пиринча, јечма и проса које пуштају слуз. Као згушњивач јела могу послужити и зобене пахуљице и мекиње које се раскувају у јелу. Осим жељене густине, зобене пахуљице и мекиње ће јела обогатити и корисним прехрамбеним влакнима.

(Супержена.б92)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas