Овај састојак има свака домаћица.
Приликом припреме филова за колаче, торте и слатке пите, најважнија ствар јесте густина фила — уколико он буде превише редак, смеса ће да исцури, откида се, изгледа неуредно, посластица може да "спласне"...
Најједноставније решење за згушњавање фила за торте је јасно: убацићете претходно размућен желатин или густин. Међутим, шта ако немате ове састојке?
Прочитајте још: Зашто раздвајамо течне од сувих састојака када спремамо колаче?
Ни ово не мора да буде проблем јер једино што вам је потребно сигурно већ имате у кући. У питању је најобичније бело брашно (било које мекоће или оштрине), које нће променити укус фила, а помоћи ће да се он брзо згусне.
Како згуснути фил брашном?
Глутенско брашно се у највећој мери састоји од скроба — штавише, чак 75 одсто обично белог брашна чини скроб. Његови молекули упијају воду и под одговарајућом температуром набубре и пуцају, због чега се ослобађа супстанца налик на гел. Зато је брашно одлично средство за згушњавање и управо се зато у исте сврхе користи у припреми сосова.
Имајте на уму да интегрално брашно има мање скроба од обичног, па ако користите њега, мораћете да употребите већу количину.
Метод је једноставан: помешајте једнаку количину брашна и хладне воде и мешајте све док не разбијете грудвице. Потом ову мешавину постепено додајте филу, уз непрестано мешање, све док не добијете жељену густину. Обратите пажњу на то да фил не прекувате јер брашно на превисокој температури може да изазове супротан ефекат и разреди смесу.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ